Home » 9e Thijs Spit Memorial Days

9e Thijs Spit Memorial Days

Thijs Spit Memorial DaysBlijham – Zalencentrum Het Oude Wapen weer twee dagen lang het mekka van de country muziek in NoordNederland. Begin juni staat in de agenda van elke country muziekliefhebber rood omcirkeld. Geen andere afspraken worden er gemaakt, want iedereen wil er weer bij zijn en genieten van zijn/haar favoriete muziek. Voor alweer de 9e Thijs Spit Memorial Days stond een heerlijke line up gepland van artiesten/bands uit heel Nederland. Negen jaar geleden, na het overlijden van Thijs Spit, uitbater van Het Oude wapen en zelf groot country liefhebber, bedachten de vrienden van Thijs dat ze hem jaarlijks wilden herdenken. De vrienden van toen zijn ook nog de vrienden van nu en jaarlijks komen ze bijeen voor deze bijzondere muzikale round up. Geheel belangeloos hebben de artiesten/bands ook dit jaar weer meegewerkt aan het slagen van het festival en aan het goede doel: geld inzamelen voor de stichting Beat Batten.

Thijs Spit Memorial Days

Thijs Spit Memorial DaysVoor aanvang van het festival op de vrijdagavond werd de gastheer van het festival Meindert Koning geconfronteerd met een vervelende mededeling. Een afmelding vanwege ziekte door de zanger van No You..Don’t. Deze afmelding had niet alleen tot gevolg dat het optreden van No You..Don’t niet door ging, maar ook het optreden van White Line Fever aka The Merle Haggard Tribute band werd gecancelled. Gelukkig werd er een creatieve oplossing gevonden en kon het festival na een warm welkomst woord van de gastheer rond acht uur beginnen met een optreden van Gerard Bierman. Hij heeft in februari bij het publiek met zijn cd presentatie een goede indruk achter gelaten.

Gerard trakteerde het publiek op een mooie mix van zijn favorieten en natuurlijk ontbraken een aantal liedjes van zijn cd ‘For You’ niet. Aansluitend was het de beurt aan de lokale heroes Henk, Erik, Miranda en Lineke, samen de groep H.E.M.e.L vormend, om het publiek te vermaken. Tijdens hun set die werd geopend met Crazy Heart, kwamen titels als Follow the sun, Hickory Wind en het door Henk/Miranda geschreven nummer Seasons in Life voorbij. Het lied Family Tree van de groep Venice uit Venice Beach/Florida heeft gediend als inspiratie voor het schrijven hun Seasons in Life. Het was een mooi akoestisch en emotioneel eerbetoon aan de opzet van de TSMD. Na afloop was er een warm applaus van het publiek. Overigens is er ook een streektaal versie van The Family Tree van Venice. Je vindt het als Takken in de wind op de cd Takken in de wind van Klaas Spekken.

Na de pauze

Thijs Spit Memorial DaysNa een korte pauze was het de beurt aan de multi vocale country band Zingga. Hun opening met het deels a capella gezongen Seven Bridges Road van de Eagles was veelbelovend. Het publiek ging er eens recht voorzitten. Ze werden niet teleurgesteld en konden genieten van ballads en uptempo songs waarbij de meerstemmigheid duidelijk naar voren kwam.  Whisky Lullaby, From this moment, All shook up, Heartache tonight, Let it go en The Gambler waren tijdens hun eerste opreden voor publiek te horen.

In 2015 mocht Zingga tijdens de jaarlijkse DCMA award uitreiking voor het lied That’s what I want to say de award voor song of the year in ontvangst nemen. Het nieuwe album Mixed Up is een aanrader. Je wordt op het album meegenomen op een reis door een steeds wisselend muzikaal landschap dat boeit vanaf de opstapplaats tot en met de eindbestemming.  De band was vrijdagavond solid like a rock, een heerlijke country band in wording. De basis is gelegd en nu uitbouwen. Jammer dat het optreden door ziekte niet helemaal uit de verf kwam. Het publiek beloonde Zingga met een dankbaar applaus en ging vervolgens tevreden naar huis, wetende dat er zaterdag nog een mooie dag op ze wachtte.

Opbrengst en sfeer stijgen

Thijs Spit Memorial DaysZaterdagmiddag stond de gastheer van de 9e TSMD iets voor vier uur op het toneel om het publiek een aantal huishoudelijke mededelingen te doen. Hij vertelde o.a. dat het eerste deel van het festival al zo’n € 700, had opgebracht. De middag werd vervolgens geopend met de inmiddels in Het Oude Wapen bekende country band ReWarD. Het werd weer een heerlijk weerzien met deze country band uit het zuiden van het land. De nummers volgden elkaar in vlot tempo op. Strak spelend, weer mooie soli en harmoniezang. Kortom een heerlijke beloning aan het begin van de tweede dag van de TSMD. Het optreden van de band werd vanwege de warmte in tweeën geknipt. Ballads en uptempo songs van hun eigen cd’s The First Edition en Sing me back home, alsmede van hun favorieten werden door het luister en danspubliek gewaardeerd en zij onderstreepten dit met een warm applaus.

Na een kleine ombouw was het de beurt aan Jannet Bodewes en Country Line. De band bestaat na wat  noodzakelijke omzettingen nu uit Jannet Bodewes, Henk Jan van der Hoek, Marcel Kleefman, Klaas Schrik en Henk Balijon. Naast deze bezettingswisseling heeft de band ook het repertoire aangepast. We richten ons nu meer op de line dansers, liet zangeres Jannet Bodewes weten. Deze switch heeft de band goed gedaan en straalt dit ook uit. Het werd een heerlijke set. Achter de schermen wordt door de groep al hard gewerkt aan een opvolger voor het uit 2016 daterende album Blue Days. Het album gaat een mix worden van eigen songs, cowritten met Lonnie Ratliff en een uitstapje naar Ierland en zal naar alle waarschijnlijkheid in de loop van 2018 verschijnen. Tijdens de set hoorde het publiek ook het nieuws dat Jannet zeer recent oma was geworden van een mooie gezonde kleinzoon. Proficiat!!

Gerard’s tweede set

Thijs Spit Memorial DaysCountry zanger Gerard Bierman had het extra druk tijdens de 9e TSMD. Vrijdag was er al een solo act en een optreden met de band ZINGGA. Zaterdagmiddag liet hij nog een keer horen waarom we de komende tijd zeker nog meer van deze sympathieke en goedlachse country zanger zullen horen en er zeker een opvolger zal komen voor zijn cd For You. Living on love, Old Country, I don’t even know your name en Seven Spanish Angels werden door het publiek met applaus beloond.

De gelegenheidsband H.E.M.e.L mocht ook nog een keer optreden. Tijdens hun korte act hoorde het publiek Country heart, Leun op mij, en het eigen lied Follow the Sun. Het laatste lied is geschreven na het uit elkaar gaan van The Texas Renegade in maart van dit jaar. Uit de as herrezen. Zo zou je Mississippi CB kunnen omschrijven. Van de oorspronkelijke band die destijds zijn eerste optreden had in Het Oude Wapen, zijn nog twee personen over. Anno 2017 bestaat de band uit Karin Kempenaar, Peter Steur, Anne Doedens, Gerard Kema, Frank Heidema, Hans Nieuwburg en Chris Boerema. Met de komst van deze nieuwe bandleden is ook het repertoire aangepast en ververst. De band opende oud en vertrouwd met Rodeo girls, maar daarna volgden o.a. Black Coffee, How do you like me now, Past the point of rescue en Neon Moon. Mississippi CB is terug van weggeweest. Welcome back.

Na de regen komt Welsh

Thijs Spit Memorial DaysNa een behoorlijke regenbui die buiten voor wat afkoeling had gezorgd, was het de beurt aan Jeroen Welsh. Tot en met 25 maart jl. was hij de leadzanger van The Texas Renegade. De afzonderlijke oud bandleden hebben ondertussen een nieuwe band gevonden of zijn iets nieuws gestart. Jeroen aka the Dutch Garth Brooks is solo gegaan. Het repertoire bestaat voor een deel uit Renegade materiaal, maar er is nu ook ruimte voor nummers die het destijds niet hebben gehaald. Voor Jeroen en het publiek werd het een warm weerzien. Hij opende zijn set met de heerlijke Dale Watson song I lie when I drink (and I drink a lot) om aan te sluiten met nog een Watson song, namelijk Texas Boogie. Tijdens zijn set stond Jeroen ook stil bij de reden van het festival, het herdenken en gedenken van Thijs Spit. Jeroen: ‘Thijs was een groot liefhebber van Merle Haggard en ik heb samen met hem wat dvd’s/songs van Merle in de huiskamer bekeken en beluisterd. Vaak werd er niet gesproken en was een blik voldoende’. Vervolgens was er een heerlijk blok Haggard songs die werd begonnen met Today I started loving her again en werd afgesloten met Farmers Daughter.

Je weet pas wat je mist…

Zonder anderen te kort te willen doen wil ik toch zeggen dat er met Jeroen Welsh een klasse zanger op de planken stond en ik het eeuwig zonde vind dat de Texas Renegade er niet meer is. ‘Je weet pas wat je mist, als iets er niet meer is’. Op de vraag of hij ook tijdens de 10e TSMD wil optreden, antwoordde Jeroen volmondig met een ja. Wat een heerlijk vooruitzicht. Er waren weinig toegiften tijdens de TSMD vanwege het strakke tijdschema, maar Jeroen kreeg de ruimte om een extra lied te laten horen. Het werd Garth Brooks en When the thunder rolls. Inclusief licht en geluidseffecten van Johan Koning en Gerard Dekens kon het publiek die avond nog één keer genieten van een heerlijk Jeroen Welsh/Garth Brooks moment. Het festival zou niet kunnen zonder Johan en Gerard. Wederom een topprestatie van dit licht en geluid duo dat ook door de artiesten niet onopgemerkt bleef. Ze werden door hen regelmatig even in de spotlight gezet.

Memory train voor één keer Wedding train!

Thijs Spit Memorial DaysNa het optreden van Jeroen was het tijd voor Memory train , de laatste band van de line up.  Memory train is na Mountain Eagle de nieuwe band rond zanger Claes van der Ster en bestaat uit Hans Vermeltvort leadgitaar, Richard Hartung bas, Sylvia Kamman zang, Lex Visser drums en zang/akoestisch gitaar Claes van der Ster. Alvorens de band van start kon gaan, was er een verrassing voor Claes. Country zangeres Pam Macbeth sprak hem in een speciale videoboodschap toe en wenste hem veel succes met zijn Memory train om vervolgens het woord te geven aan Jeroen, de partner van Claes. Ten overstaan van een nog steeds goed gevuld Oude Wapen liet Jeroen weten nog graag heel veel mooie memories met Claes te willen maken en vroeg hem vervolgens ten huwelijk. Onder luid applaus liet Claes later weten dat hij ja had gezegd.

Tijdens de set was er o.a. ruimte voor minder traditionele country songs, zoals Neil Diamonds Cracklin’ Rosie en het door Claes zelf geschreven en van muziek voorziene lied Daddy. Het waren een aantal bijzondere en zeker emotionele momenten voor Claes.

Enorm succes

Het was al ruim na een uur dat het publiek tevreden huiswaarts ging. Zij en de stichting Beat Batten, het goede doel van het festival, waren de grote winnaars van de 9e TSMD. Binnenkort kan de stichting een cheque ter waarde van €1630,= tegemoet zien. De tiende editie van het festival is al vastgelegd. De data zijn bekend en de eerste artiesten zijn al weer geboekt. Op één en twee juni 2018 zal Het Oude Wapen in Blijham weer in het teken staan van de TSMD en zullen de vrienden van Thijs en liefhebbers van de country muziek weer afreizen naar Blijham voor hun jaarlijkse gathering/round up. Het zal ongetwijfeld vanwege het lustrum een bijzondere worden met misschien wel een paar verrassingen?

© Marten van der Laan (Country Stew/Radio Compagnie)
© Foto’s Luuk Pijl en Gerard Dekens (GHD)