Home » Ben Steneker

Ben Steneker

Tags:

Ben Steneker guitarRuim 50 jaar geleden begon Ben Steneker zijn carrière al country & westernzanger. Tijdens een talentenjacht ontmoette hij het zangeresje Lydia Tuinenburg en in combinatie met haar werd het eerste plaatje “Send me the Pillow” opgenomen. Onverwacht werd dit nummer een top 10 hit in de toenmalige hitparade en er volgden radio- en TV-optredens. Ben besloot solo verder te gaan en scoorde met Lonely River Rhine, From a Jack to a King en Judy. Hij stond in radio- en TV-programma’s met o.a. De Mounties, De Selvera’s, The Blue Diamonds, Rob de Nijs, Gert en Hermien Timmerman, Willeke & Willie Alberti en Marco Bakker.

Door verandering van platenmaatschappij was het eind zestiger jaren in medialand enige tijd stil rond Ben Steneker. In 1966 verhuisde hij van Apeldoorn naar Twente en bleef een veelgevraagd artiest. Bij Telstar kreeg hij zijn nieuwe platencontract en de helaas inmiddels overleden Jacquie Hoes was een grote fan van Ben. De LP Hello Again was aanleiding voor de Poolse TV om met Ben een Special in ons land op te nemen. Deze werd in Polen op verzoek van veel kijkers zelfs 2 x herhaald.

Countryclub

In 1976 opende Ben met zijn vrouw Irene in Haaksbergen één van de eerste Countryclubs in ons land. Deze Club werd maar liefst zes keer gekozen als favoriete Countryclub van de Benelux door de lezers van het maandblad Country Gazette en de liefhebbers van Countrymuziek. KRO’s Country Time was enkele keren in de Club om opnamen te maken voor hun radioprogramma en er traden naast Nederlandse acts tevens buitenlandse artiesten op zoals Wanda Jackson, Bob Everhart en de legendarische Patsy Montana.

In 1980 trad Ben voor het eerst op in de USA op een groot Festival, bezocht door 40.000 liefhebbers van Traditional Country Music. Hij ontving er in de loop der jaren meerdere Awards en deed er radio- en TVoptredens. Hij deelde podia met o.a. Johnny Cash, Bobbie Bare, Freddy Fender, Billie Jo Spears, Lynn Anderson, de Bellamy Brothers, Wanda Jackson en Tompall Glaser. Een grote teleurstelling voor Ben was, dat er ter elfder ure geen werkvergunnung werd gegeven voor optredens in de Golden Nugget in Reno, terwijl het contract al getekend was. Inmiddels is hij 36 x in de States geweest voor optredens op grote evenementen in Nashville, Avoca, Indianapolis en LeMars, Iowa.

Ben StenekerOnderscheidingen

In ons land kreeg Ben Steneker menig onderscheiding. Zo werd hij als eerste geinstalleerd in de Dutch Country Hall of Fame, hij ontving van de TROS (Radio Omroep) de Troscar-Award, de Super Ster van RTV Oost, hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en ontving de Gouden Ster van Haaksbergen omdat hij door de vertolking van countrymuziek in Europa en Amerika zijn woonplaats Haaksbergen op de kaart heeft gezet.

RTV Oost zond als eerbetoon aan Ben een Portret van hem uit op 1 januari 2008. De lokale omroep van Haaksbergen, RTV Sternet, wijdde in 2007 drie uitzendingen aan Ben n.a.v. zijn 50-jarig jubileum als artiest. Naast een impressie van de feestavond voor Ben en een special van de Poolse TV was er ook een interview met Ben, Carmen en Irene.

Optreden

De laatste jaren treedt hij op in combinatie met dochter Carmen. Samen waren ze sindsdien vier keer in de USA voor optredens. Er verschenen 5 succesvolle CD’s en DVD’s met duetten: Like father, like daughter, Country Café, Homeland, Never Ending Love en Remember Me. Homeland ontving in de USA de “International CD of the Year Award 2010”, toegekend door de Rural Roots Commission in Iowa. Van War Child kregen Ben en Carmen exclusief toestemming beelden te gebruiken van de Stichting tijdens het nummer No winners in war. Een bijzonder moment op deze DVD.

Sinds 2011 jaar zijn Ben en Carmen regelmatig te zien op Sky-TV met clips in de in Engeland, Ierland en Schotland populaire Phil Mack Country Show. Op verzoek van de kijkers maken ze nu een paar keer per jaar deel uit van de “Phil Mack Country Show On The Road” en treden regelmatig op in Engeland en Ierland.

In december 2013 werden ze van de 130 genomineerde Countryacts uit Europa de nummer 1, dankzij het stemmen van de Fans. In Oostenrijk ontvingen ze daarom de Golden Country Award 2013. In mei 2014 zijn Ben en Carmen een uur te gast geweest in het TV-programma “Tijd voor Max”, waarbij de ruim 50 jarige carrière van Ben nader belicht werd. George Baker en Lee Towers spraken in een videoboodschap hun waardering uit voor vader en dochter. Tijdens de optredens in het land kan men repertoire van de eigen CD’s, afgewisseld met bekende covers verwachten, kortom, voor elk wat wils.

Ben Steneker and daughterDochter Carmen

Carmen is letterlijk opgegroeid met Countrymuziek. Op 8 jarige leeftijd zong zij met haar vader het eerste liedje “But you love me daddy”, dat werd uitgebracht op LP en later op CD (“Hello Again” en “The Best of Ben Steneker”). Verknocht aan de Countrymuziek koos Carmen toch voor het in Nederland (meer) populaire Top-40 en Nederlandstalig genre. Zo zong zij enige jaren, met veel succes, in het duo “Soundwave” op bedrijfsfeesten, bruiloften en partijen. Het spelen op haar akoestische gitaar kon daarbij niet ontbreken.

In deze periode heeft zij, met haar vader, meerdere malen duetten opgenomen voor zijn CD’s (o.a. “Rose of my heart”, “How I love you”, “Someone to hold me”, “We believe in happy endings”, etc.). Na “Soundwave” kon ze het toch niet laten om te zingen. Ze heeft enkele aanbiedingen om zangeres te worden in bruiloftsbands afgewezen om uiteindelijk toch te kiezen voor haar liefde voor Countrymuziek. Ze ging zelf schrijven, componeren en zingen.

Waardering

In de Countryscene oogstte zij inmiddels veel waardering bij het publiek. Het repertoire dat zij ten gehore brengt varieert van sommige “Gouwe Ouwe” nummers tot en met het meer op Country Linedance gerichte modernere werk. Ter afwisseling vormt zij met haar vader een graag gehoord duo. Inmiddels trad zij op tijdens diverse grote countryevenementen, waaronder Floralia, Hemelrijk, De Western Experience, Starriders Festival, twee grote festivals in Denemarken en was zij “live” te gast in “KRO’s Country Corner”. Er zijn uitnodigingen voor internationale Festivals in Amerika, Denemarken, Duitsland, Zwitserland en Engeland.

Ook is zij te zien en te horen geweest op o.a. Veronica, RTL-4, KRO, TV- oost, radio Oost, etc.. Op de CD “Route 65” van vader Ben is Carmen ook van de partij met twee duetten, meerdere nummers backing vocals en niet te vergeten twee van de nummers op de CD zijn door Carmen geschreven t.w. “Run Away” en “I really don’t know”. September 2000 en 2002 was zij te gast als artieste in de USA bij het “USA Traditional Country Festival” van Bob Everhart in Avoca (Iowa). Op dit festival werd het door haar geschreven nummer “Run Away” beloond met de “Foreign Song Award”. Zij trad akoestisch (solo met alleen haar gitaartje) op voor totaal 40.000 mensen die het festival bezochten. Zij werd voor 2003 wederom terug gevraagd in Nebraska en Iowa en tevens voor het “Buffallo Ranch Festival” in Illinois.

Eerste CD

De eerste solo-CD is sinds okt. 2001 een feit: “Carmen’s Country Fever”, waarop 6 originele nummers (“Country Fever” en “What We Share” van eigen hand) en verder vlotte (linedance) Covers (Countryrock). Resultaten van Carmen bij de “Dutch Country Music Awards”: 5e bij “Populairste CD van 2001” en in 2002 2e bij “Meestbelovende acts” 6e bij “Meest Populaire Zangeressen”.

In oktober 2003 verscheen het 2e soloalbum “Slow(E)Motions” en deze CD werd door de media goed ontvangen. In het sportprogramma “Langs de Lijn” draaide men nummers van dit album, van RTV-Oost ontving Carmen de felbegeerde “Super-Ster” voor Slow(E)Motions en de lokale en regionale zenders maakten het album “CD van de maand”. Slow(E)Motions bestaat alleen uit ballads, verdeeld in 6 covers en 6 originele nummers. Aan “Slow(E)Motions” werkten vocaal & instrumentaal o.a. Ben Steneker, Edwin de Groot, JustInTime, Marcel Smulders (duet) & Wilma Smulders (Savannah), Dick van Altena (Major Dundee), Johan Janssen (steel), Joost van Es (Fiddle) en Herman Beumers (Sax) mee.

In september 2003 was Carmen voor de derde keer voor optredens in Iowa en Nebraska (midden Amerika). Haar tour was dermate succesvol dat er weer uitnodigingen waren voor 2004. Het toonaangevende maandblad in de Benelux: Country Gazette plaatste in het oktober nummer een uitgebreid artikel over Carmen en haar nieuwe album. Tevens staat in het november nummer de CD recensie van “Slow(E)Motions”. Door de lezers van de Country Gazette werd Carmen tijdens de “DCMA Awards 2003” gekozen bij de eerste 5 in de categorie “Meest Belovende Country-Act”.

Duo Ben & Carmen

De laatste jaren treedt Carmen op in combinatie met vader Ben. Samen waren ze vier keer in de USA voor optredens en Carmen 1 keer solo. Er verschenen 5 succesvolle duetten CD’s en DVD’s: Like father, like daughter, Country Café, Homeland, Never Ending Love en Remember Me. Homeland ontving in de USA de “International CD of the Year Award 2010”, toegekend door de Rural Roots Commission in Iowa. Van War Child kregen Ben en Carmen exclusief toestemming beelden te gebruiken van de Stichting tijdens het nummer No winners in war. Een bijzonder moment op deze DVD.

Sinds 3 jaar zijn Ben en Carmen regelmatig te zien op Sky-TV met clips in de in Engeland, Ierland en Schotland populaire Phil Mack Country Show. Op verzoek van de kijkers maken ze nu een paar keer per jaar deel uit van de “Phil Mack Country Show On The Road” en treden regelmatig op in Engeland en Ierland.

In december 2013 werden ze van de 130 genomineerde Countryacts uit Europa de nummer 1, dankzij het stemmen van de Fans. In Oostenrijk ontvingen ze daarom de Golden Country Award 2013. In mei 2014 zijn Ben en Carmen een uur te gast geweest in het TV-programma “Tijd voor Max”, waarbij de ruim 50 jarige carrière van Ben nader belicht werd. George Baker en Lee Towers spraken in een videoboodschap hun waardering uit voor vader en dochter.