Home » Doek valt voor Texas Renegade

Doek valt voor Texas Renegade

1997 – 2000

Texas Renegade is gestart in de zomer van 1997 en het zag het officiële daglicht op 1 januari 1998, ingeschreven in de Kamer van Koophandel als een heuse vennootschap onder firma met als vennoten: Mark van den Berg, Henk Heikamp, Theo Phielix, Jacco Spreeuwers, Richard Timmerman en Aldwin van der Voort. In deze samenstelling werden er twee cd’s uitgebracht: Roots (2000) en Worried Mind (2001).

Tijdens de opnames van Worried Mind waren er wat zorgen over de toenmalige zanger. Uiteindelijk werd Mark vervangen in 2001 door Jeroen van Welie. Destijds bekend onder de naam Jeroen Welsh. In 1999 komt Willem Wolters de band versterken als geluidsman. Hij blijft tot 2010 en hij heeft naast Texas Renegade menig andere band en organisatie uit de brand geholpen door altijd maar weer de goede afstelling te vinden.

2000 – 2010

In 2004 verleende Texas Renegade zijn medewerking aan het opnemen van de DVD serie “Real Live”. Uit deze samenwerking met (toen nog) Ivonne van Loon ontstond de DVD “Five Live”.
Met Jeroen als voorman werd in 2005 de cd “That’s Life” opgenomen in Het Oude Wapen op de verjaardag van Fally, uitbaatster van Zalencentrum Het Oude Wapen te Blijham. Intussen heeft Miranda (de dochter van Fally en Thijs en inmiddels de vrouw van Henk Heikamp) de honneurs waargenomen voor de verkoop van cd’s en merchandise voor de band.

In 2006 gaf Richard aan te willen stoppen met de band. Voor hem in de plaats kwam Peter van den Heuvel, de oprichter van de Peter Hill band en later Savannah. In 2009 nam Bert Vreuls de plaats in van pedal steel gitarist Theo om na korte tijd plaats te maken voor Harrie Brekelmans.

In 2010 werd de cd “Lonestar Girl” uitgebracht, waarop Theo nog wel als gastmuzikant op dobro heeft meegespeeld. In 2010 vond er weer een wijziging in de band plaats en werden bassist Jacco en Peter vervangen door respectievelijk Pepijn van Herk en Peter Zerner. Met de nieuwe bezetting wordt vol goede moed gewerkt aan een doorstart voor Texas Renegade.

2013 tot heden

In 2013 besluiten de jongens zich aan te sluiten bij de theatershow die Aldwin en Ivonne hebben opgetuigd. The Southern Stars gaan drie seizoenen lang in de theaters in en spelen ze in binnen- en buitenland, op schepen en in hotels.

Op 10 december 2016 speelt Texas Renegade voor de laatste keer in Nederland, voor de laatste keer in Het Oude Wapen in Blijham. Voor de 42e keer. De allereerste keer was op 9 juni 2001 om de 60e verjaardag van Thijs Spit te vieren.

Internationaal

In totaal speelde de band bijna 500 keer, waarvan 345 keer in Nederland en daarvan 42 keer in Blijham, 14 keer in België, 47 keer in Duitsland, 18 keer in Frankrijk, 9 keer in Spanje en 40 keer in Zwitserland. Daarnaast speelden ze nog in Schotland, Polen, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Malta, Verenigd Koninkrijk, Italië en op het South by South West Festival in Austin Texas, USA.

Mijn eerste contact met de band was tijdens een optreden in Drenthe , waarschijnlijk in Bargeroosterveld. Vanaf dat moment waren we verkocht aan deze band en een verzoek om in Blijham op te treden tijdens (zoals eerder gememoreerd ) de verjaardag van Thijs, gaven zij hier graag gehoor aan , maar wel met de mogelijkheid om te blijven slapen. En zoals iedere country band inmiddels al wel weet is dat nooit een probleem.

Na het optreden werd er een biertje gedronken en werden de banden met ons versterkt, hetgeen ertoe leidde dat Het Oude Wapen het “Steunpunt Noord” werd van de band en het thuishonk. Vooral in het begin had ik ook een klein aandeel in het op de kaart brengen van de band, via de computer, wat destijds nog in de kinderschoenen stond. Het bericht dat de band er dit jaar mee wou stoppen kwam dan voor ons ook als een donderslag bij heldere hemel. Aanleiding is mijns inziens dan ook dat een deel van de bandleden in andere bands zijn gaan spelen , en twee heren dienen werkt nu eenmaal niet.

tr

Traditionele country

Ook de ommezwaai van een paar mensen, die de traditionele country een beetje zien als old school en liever de wat ruigere kant op willen is misschien wel debet aan het verdwijnen van deze band. Ondanks dat staat deze band in het traditionele country op eenzame hoogte en het is dan ook uiterst jammer dat deze band verloren gaat. En de opmerking van drummer Aldwin richting mij, dat de mensen liever meer beweging en gekke dingen op het podium willen zien gaat er bij mij niet in.

Als ik de kwaliteiten van Jeroen als zanger en entertainer op het podium heb gezien, hoef ik voor mij persoonlijk dat clowneske gedoe niet. “Inside the pocket of a clown is a sad place to hang around.” Dat ik hierin niet de enige ben blijkt wel uit de volle zalen die nu nog worden getrokken door de artiesten die het traditionele country nog hoog in het vaandel hebben. Zo waren onlangs nog bij Kenny Rogers, die bijna geen stap heeft gezet, en toch een geweldige avond heeft verzorgd voor 6000 mensen die compleet uit hun dak gingen. Zo zie je maar weer dat kwaliteit altijd boven blijft, en de mensen voor een clown wel naar het circus gaan.

Ik ga zeker de optredens van deze band missen , die we volgden naar alle uithoeken, soms met de auto, maar meestal met een bus vol mensen vanuit Het Oude Wapen. Of het nu naar Oosterhout was, Oosterbierum , De Malle Jan in Maarsseveen, Papenburg of een schuur bij een manage in Brabant , of naar Denemarken, drie of vier keer per jaar naar een theater optreden.

Het was voor ons nooit te ver en ik moet wel even kwijt dat een optreden van Texas Renegade, nooit maar dan ook nooit verveelde. Dit alleen al door de verscheidenheid van nummers die deze band ten gehore bracht en nog een keer brengt en natuurlijk door de geweldige stem van Jeroen Welsh. Het country gebeuren zal voor mij en met mij vele anderen nooit meer hetzelfde zijn.

Doek valt na 20 jaar voor country band Texas Renegade

Met pijn in het hart nemen we dan ook afscheid van hen in The Grand Old Weapon in Blijham, waar waarschijnlijk het gebouw uit zijn voegen zal knappen om die mensen te huisvesten, die voor de allerlaatste keer de band nog een keer willen zien spelen en een afscheid geven die deze jongens verdienen.

Texas Renegade speelt dus hun laatste Nederlandse optreden in Blijham op 10 december 2016.

Het laatste buitenlandse optreden is op 25 maart 2017 in Merzenich, Duitsland.

Meindert Koning