Home » Ilse DeLange

Ilse DeLange

Ilse DeLange is de artiestennaam van Ilse Annoeska de Lange (Almelo, 13 mei 1977). Ilse is een Nederlandse zangeres en de leadzangeres van The Common Linnets. Ze won in 1998, 2001, 2004 en 2009 een Edison en haar albums bereikten achttien keer platina.

Carrière

DeLange begon haar loopbaan op achtjarige leeftijd als playbackartieste, waarmee ze diverse wedstrijden op haar naam schreef, onder meer met een imitatie van Toon Hermans. Na te zijn overgeschakeld op liverepertoire, trok ze via regionale en landelijke talentenjachten de aandacht van Hilversum, hetgeen haar enkele televisieoptredens opleverde. Met gitarist Joop van Liefland vormde ze tijdelijk een duo, waarmee ze haar eerste schreden op het countrypad zette.

DeLange trad in 1994 op voor de Nederlandse Country Music Awards. Ondanks positieve reacties gebeurde er vooralsnog weinig; ze kwam wel in contact met vertegenwoordigers van het platenlabel Warner Music, maar het duurde nog enkele jaren van onderhandelen voordat zij haar contracteerden. In 1994 deed ze ook mee aan het Zangfestival der Onbekenden in Eindhoven met covers van Daddy’s Hands van Holly Dunn en The Song Remembers When van Trisha Yearwood. Haar optreden werd bekroond met de eerste plaats, een trofee en een waardebon voor een demo-opname.

Doorbraak

In 1996 zong ze mee met de gelegenheidsgroep Wij, die de single ‘De oorlog meegemaakt’ uitbracht. Inmiddels deel uitmakend van de groep Cash On Delivery, vertrok ze in 1998 naar Nashville (Verenigde Staten) om, onder leiding van topproducer Barry Beckett, het album World of Hurt op te nemen. Doordat ze in de country-hoofdstad van de wereld een country-cd mocht opnemen, raakte ze bekend in Nederland. Haar debuutsingle I’m not so tough bracht ze voor het eerst op tv ten gehore bij de show van Paul de Leeuw. Het album werd een groot succes in Nederland en uiteindelijk werden van haar debuutalbum internationaal 450.000 stuks verkocht. In Nederland ontving DeLange in 1999 een TMF Award en een Edison.

1999 was ook het jaar waarin DeLange een livealbum uitbracht: Dear John, een registratie van een Marlboro Flashbacks-minitournee die ze dat jaar deed, en waarin ze liedjes van zanger John Hiatt op eigen wijze coverde. De cd werd al snel platina. Hierna vloog DeLange weer naar Amerika om aan haar tweede studioalbum te werken. Bijna een jaar lang hield de zangeres zich stil. Medio 2000 werden de eerste geruchten rondom het nieuwe album al een beetje verspreid. In oktober verscheen de single Livin’ On Love als voorloper van het nieuwe album met dezelfde titel dat in november uitkwam. Op dit album ging DeLange al wat meer de pop/rock kant op, en schoof de country wat naar de achtergrond. Ondanks de promotie werd het album minder succesvol dan World of Hurt en kwam niet hoger dan de vijfde plaats. Toch haalde de cd platina.

Livin’ On Love Tour

Begin 2001 startte DeLange met de Livin’ On Love Tour en deed zij veel theaters en concertzalen in het land aan. Intussen werd er ook gewerkt aan een doorbraak in Amerika. World of Hurt zou daar in eerste instantie uitgebracht worden, maar hoge platenbazen vonden de plaat uiteindelijk te gedateerd om nog uit te brengen. De hoop viel dus op het nieuwe album Livin’ On Love. Om onbekende redenen werd de cd niet uitgebracht, waarschijnlijk omdat Amerikaanse labels de sound van de plaat niet goed vonden. Na al dit zakelijke gedoe verbrak DeLange al haar contacten met Amerika en besloot zich de komende jaren enkel op de Benelux te storten.

Ze won een Edison voor de beste Nederlandse artiest van 2001. Door alle zakelijke omstandigheden raakte de zangeres lichamelijk oververmoeid. Tijdens een optreden in Paradiso (Amsterdam) kreeg ze problemen met haar stem en vertelde het publiek geëmotioneerd dat ze niet de kracht had om het optreden voort te zetten. Een warm applaus was het gevolg. Op doktersadvies moest ze vervolgens enkele weken rust houden vanwege vermoeide stembanden. Enkele maanden later in dat jaar trad ze op Parkpop op.

Clean Up from America

In maart 2002 vertrok DeLange met partner Bart Vergoossen voor negen maanden naar Amerika om aan een nieuw album te werken. Tijdens de opnames had ze nu zelf alle touwtjes in handen. In april 2003 verscheen het nieuwe album getiteld Clean Up, een plaat met pop/rocksound en zeer autobiografische teksten, allemaal door de zangeres zelf geschreven. DeLange was heel tevreden over de nieuwe plaat en ondanks de nieuwe sound werd het album al snel een succes. Ook leverde ze een bijdrage aan een cd ten behoeve van War Child. Tijdens het concert Friends For Warchild zong DeLange samen met Trijntje Oosterhuis en Jacqueline Govaert van Krezip een nummer van The Beatles. In oktober kwam een verzamelalbum op de markt: Here I Am – 1998/2003, dit album werd goud.

Pauze

Begin 2004 werd de Nederlandse stal van DeLanges platenmaatschappij Warner Music opgeheven en stond de zangeres zonder platencontract op straat. Kort daarna ontving ze een Edison voor Clean Up. In april van dat jaar werkte DeLange mee aan een single van de Italiaanse zanger Zucchero. Het nummer heette Blue en werd in Nederland een bescheiden hit. Door problemen met het management werd het stiller rondom de zangeres. Over een nieuw platencontract was nog niets bekend, maar DeLange gaf wel aan druk bezig te zijn met de toekomst. Eind 2005 ging de zangeres (zonder een nieuw album) weer op tournee door het land. Bijna alle concerten van deze toer waren snel uitverkocht.

Hoogtepunten

The Great Escape

Intussen werd in Amerika samen met top-producer Patrick Leonard hard gewerkt aan een nieuwe plaat. Dit album, The Great Escape, , werd op 16 juni 2006 uitgebracht. De gelijknamige single verscheen eind mei. Het album was bij uitkomen reeds goud en bereikte in augustus 2006 de platinastatus (70.000 verkochte exemplaren). In september volgde de tweede single The Lonely One. Het album leverde DeLange in oktober 2006 haar tweede TMF Award op. Tijdens Marco Borsato’s concertenreeks Symphonica in Rosso in GelreDome te Arnhem trad DeLange diverse keren op als special guest.

In december maakte ze een minitournee door het land, waarvan alle optredens snel waren uitverkocht. Vanaf februari lag de derde single van het album, de ballad I Love You, in de winkels. Ook werd die maand bekendgemaakt dat DeLange voor de eerste keer een eigen concert zou geven op 5 april 2007 in de Heineken Music Hall te Amsterdam vanwege het succes rondom het nieuwste album. Omdat de tickets voor dit optreden zo snel waren uitverkocht werd al snel besloten om een tweede datum toe te voegen en wel 4 april. In juni verscheen Reach For The Light, de vierde single van het album The Great Escape. Omdat het nummer enkel als betaalde download werd aangeboden, wist het de charts niet te halen.

Op 26 oktober bracht DeLange een nieuw live-album uit, Live, een registratie van de concerten die ze in april gaf in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Van het nummer The Great Escape is een trance remix uitgebracht door DJ Armin van Buuren. Deze bracht DeLange samen met Van Buuren live ten gehore in Ahoy Rotterdam tijdens zijn negen en een half uur durende set Armin Only.

Incredible

Ondertussen was de zangeres ook bezig met de voorbereiding van een nieuw album. Sinds 20 februari 2008 verbleef ze in de Zweedse havenstad Göteborg waar ze de liedjes hiervoor zowel schreef als opnam.[3] In Engeland werkte ze hiervoor met songwriters die meewerkten aan het debuut van James Morrison.

Titelsong Bride Flight

Juni 2008 werd bekend dat DeLange de titelsong Miracle zou schrijven (samen met Sacha Skarbek) en dat ze zou zingen in het romantisch drama Bride Flight, met hoofdrollen van Rutger Hauer, Willeke van Ammelrooy en Waldemar Torenstra.[4]

So incredible

Op 3 september 2008 reisde DeLange langs verscheidene radiostations om de nieuwe single So incredible, die op 19 september 2008 uitkwam, te promoten. De videoclip nam ze samen met Jake Davis op in Los Angeles. Een dag na verschijnen beleefde de single zijn live-primeur. Dat was tijdens het eerste TT-Live pop- & rockfestival op het TT-circuit in Assen. Het nummer betekende haar eerste nummer 1-hit. Het stond op 1 november 2008 op de eerste plaats van de Single Top 100

Na twee jaar wachten kwam op 17 oktober 2008 haar nieuwe album Incredible uit. Tijdens de uitzending van RTL Boulevard op 11 november 2008 ontving DeLange een gouden plaat voor het album. In korte tijd werden er 60.000 exemplaren van verkocht waarvoor ze bij die gelegenheid een platina prijs ontving. De tweede single van het album Incredible was Miracle, de titelsong voor de film Bride Flight. Ze behaalde met dit nummer de eerste plaats in de Top 40 en de derde single was Puzzle Me, de vierde We’re Alright.

Next to me

Op 27 augustus 2010 verscheen haar nieuwe studioalbum, Next to me, een plaat met acht nieuwe liedjes oftewel een minialbum. Het was opgenomen in Nashville, Tennessee. De gelijknamige eerste single van dit nieuwe album kwam op 14 juli 2010 uit. Al snel na verschijning stond het hoog in de lijsten van de Nederlandse iTunes Store. Het album ontving al snel de status van Goud.

Onafgemaakt album

In 2011 ging DeLange in zee (vanwege haar droom als artiest voet aan de grond te krijgen in Amerika) met producer Matthew Wilder om vervolgens een sound te creëren die misschien wat verder van haar af lag, maar tegelijkertijd zich gemakkelijker kon meten met hits die in de Amerikaanse hitlijsten stonden. De leadsingle DoLuv2LuvU verscheen eind 2011. DoLuv2LuvU, tevens ook het themalied voor Serious Request 2011, werd in 2011 uitgeroepen tot 3FM Megahit. Het album werd wegens het overlijden van DeLanges vader (januari 2012) op een laag pitje gezet. DeLange had al eerder haar afspraken afgezegd voor haar vader.

Door het opschuiven van werkzaamheden en het verlies van haar vader werd het album uiteindelijk geannuleerd. De zangeres bleek, na het rouwproces rondom de dood van haar vader, zich niet meer te kunnen vinden in de sound van haar nieuwste plaat en begon opnieuw. Ze maakte uiteindelijk een album dat qua stijl en geluid dichter bij haar gevoel lag. Dat album werd het verscheen in september 2012. Het album, genaamd Eye of the hurricane, werd kort na uitbrengen met goud onderscheiden. De eerste single Hurricane werd een Top 10-hit. Opvolger Winter of love deed het minder goed maar het album bleef wel goed verkopen. Het uitbrengen van het album werd tevens gevierd met een concert in het GelreDome in Arnhem. Dit concert zou oorspronkelijk in maart 2012 plaatsvinden maar werd door de ziekte van DeLanges vader verschoven naar september.

The voice of Holland

Vanaf het vierde seizoen is DeLange te zien als coach bij het televisieprogramma The voice of Holland. In seizoen 4 werd ze als coach tweede met het haar toegewezen talent Mitchell Bruning. Maar ook in het vijfde seizoen was Ilse te zien als coach bij het televisieprogramma The Voice Kids. Haar pupil Esmée Schreurs won deze editie (2016). In seizoen 2017 van The Voice Kids (seizoen 6) is DeLange opnieuw te zien.

Eurovisiesongfestival 2014

The Common Linnets tijdens het Eurovisiesongfestival 2014. Samen met Waylon vertegenwoordigde ze als het gelegenheidsduo The Common Linnets Nederland op het Eurovisiesongfestival 2014 in Denemarken. Aanvankelijk voelde ze er niets voor om deel te nemen, maar door de deelname van Anouk aan het Eurovisiesongfestival 2013 veranderde haar mening en zag ze kansen om het lied centraal te stellen. Met het country/bluegrass-nummer Calm After the Storm werden The Common Linnets tweede achter Oostenrijk.

Het nummer Calm After the Storm werd een Europese hit met top 10-noteringen in onder meer België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.[6] evenals het debuutalbum van The Common Linnets; het album, dat twee dagen voor de grote finale van het songfestival uitkwam, ging alleen al in Nederland binnen een week vijftigduizend keer over de toonbank. De cd hield in de albumlijst onder meer grote releases van Michael Jackson en Coldplay van de nummer 1-positie. Eind juli waren er wereldwijd 150 duizend exemplaren van The Common Linnets verkocht, goed voor driedubbel platina. In oktober werden zowel de single als het album met goud beloond in Duitsland en Oostenrijk. Ook hebben de Common Linnets een EBBA award 2015 gewonnen.

Prijzen

 • Edison – Zangeres nationaal (beste vrouwelijke artiest) – 1998, 2001, 2004 en 2009
 • Edison – Beste Nederlandse groep/artiest(e) van het jaar – 2001
 • 3FM Awards – DeLange heeft in Totaal 6 3FM Awards gewonnen.
 • Op 15 april 2007 won Ilse DeLange de 3FM Award voor beste zangeres
 • DeLange kreeg op 27 oktober 2007 de dubbelplatina muziekprijs uitgereikt, in de show van Paul de Leeuw, Mooi! Weer De Leeuw
 • Op 29 januari 2008 werd bekend dat DeLange een Gouden Harp uitgereikt zou krijgen op woensdag 5 maart tijdens het Harpen Gala. DeLange trad op met het Metropole Orkest onder leiding van Jurre Haanstra
 • Op 1 januari 2009 won DeLange de 3FM Mega Award. Ze kreeg de prijs door Bart Arens uitgereikt in de jaarlijst van de 3FM Mega Top 50
 • Schaal van Rigter – So incredible meest gedraaide nummer op 3FM in 2008. Ze kreeg de prijs op 21 april 2009 uitgereikt door Giel Beelen. Ook kreeg ze bij de 3FM Awards de prijzen voor beste zangeres, beste single en beste album
 • Gouden Notekraker 2009 – De Gouden Notekraker is de prijs van collega’s voor collega’s uit het vak. Het is een initiatief van de Stichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs (NORMA) en de Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten (SENA)
 • DCMA Award – ‘Best female vocalist 2009’
 • DeLange ontving een TMF Award voor ‘Beste Live Act 2009’
 • 15 april 2010 won DeLange een 3FM Award voor beste popartiest
 • 2 oktober 2011 kreeg DeLange de Edisonpublieksprijs voor haar single Next to me in de categorie “Beste song”
 • 12 april 2012 kreeg DeLange 3FM Award voor ‘Beste Zangeres’
 • 5 februari 2014 kreeg DeLange de 100% NL Award voor ‘Artiest van het Jaar’
 • 17 januari 2015 kreeg DeLange samen met the Common Linnets de Popprijs 2014
 • 9 april 2015 won Ilse DeLange de 3FM Award voor “Beste Zangeres”
 • 6 januari 2016 wonnen Ilse DeLange en JB Meijers een Musical Award voor beste muziek/arrangementen voor hun bijdrage aan de musical De Tweeling.
 • DCMA Award – ‘Best female vocalist 2017’

Discografie

Albums

 • 1998 – World of hurt
 • 1999 – Dear John
 • 2000 – Livin’ on love
 • 2003 – Clean up
 • 2003 – Here I am 1998-2003
 • 2006 – The great escape
 • 2007 – Live
 • 2008 – Incredible
 • 2009 – Live in Ahoy
 • 2010 – Next to me
 • 2011 – Live in Gelredome
 • 2012 – Eye of the hurricane
 • 2013 – After the hurricane – greatest hits & more

De vele singels die van bovenstaande albums gekomen zijn zoals ‘I’m not so tough’, ‘Next to me’,  ‘So incredible‘ en vele meer kent iedereen. Een lijst met titels kunt u zien op de Wiki pagina van Ilse DeLange

BRON: Wikipedia