Home » Liever wereldkampioen linedance dan profvoetballer

Liever wereldkampioen linedance dan profvoetballer

Oudenbosschenaar José: Liever wereldkampioen linedance dan profvoetballer. De Oudenbossche linedancer José Miguel Belloque Vane sleepte dit jaar al twee wereldtitels in de wacht. Vane, wiens roots in Spanje en de Hofstad liggen, heeft een bijzondere passie: linedance. Dat wil zeggen: hij streetdancet, breakdancet en stijldanst zonder partner. In de linedancetak die hij beoefent, non-country, worden alle dansstijlen gecombineerd. Vane doet dat zo goed, dat hij vorige maand twee wereldtitels bij de invloedrijke bond World Country Dance Federation in de wacht sleepte: die voor beste choreograaf en beste danser.

Wereldkampioen

Vane: ,,Over heel de wereld doen miljoenen mensen aan linedance. Het is populairder aan het worden onder jongeren, steeds meer mensen zien dat die bekende stijl van de cowboys maar één tak is.” De nationale bond schat het aantal linedancers in Nederland inmiddels op minimaal 30.000.

Cowboy voetbal

In 1999 kwam Vane voor het eerst in aanraking met de sport. Hij was ook een begenadigd voetballer, speelde in de jeugd van ADO Den Haag en het Nederlands elftal voor spelers onder 14 jaar. ,,Mijn teamgenoten keken wel even raar op toen ik zei dat ik ging linedancen. Ze lachten erom, noemden me een cowboy. Ik ging daar op mijn eigen manier mee om: ik nam in de eerstvolgende voetbaltraining wel even wraak. Dan gaf ik ze een panna (bal door de benen, red.) en zei: ‘Nu ben je gepoort door een cowboy!”

 

Bron: BN de Stem