Home » Line Dance

Line Dance

Time_iconOm de geschiedenis van Line Dance samen te vatten in een kort en bondig verhaal moeten we diep gaan graven in vele culturen. Het valt dan ook niet mee om de oorsprong samen te vatten. We kunnen niet hard vast stellen wanneer deze dansstijl in de tijdlijn begon. De definitie van het woord ‘oorsprong’ kan ons misschien helpen bij het vinden van het antwoord. Het begon vermoedelijk bij de Ierse (Europese) folk muziek, deze dansstijl heeft veel overeenkomsten. Veel andere soorten volks dansen zoals bijvoorbeeld  ‘square dance’ hebben ook hun invloed uitgeoefend. Het moet vermeld worden dat volks dansen niet alleen uit Europa komt, de oorsprong komt van de ‘tribal dances’. Tribal dansen worden over de hele wereld uitgevoerd.

Line Dance werd in de Verenigde Staten geïntroduceerd door de samensmelting van verschillende culturen en daardoor dansstijlen voortkomend uit Tribal dansen. Het moet vermeld worden dat de indianen met hun eigen volksdansen in hoofdzakelijk kringen maar soms ook in lijnen vermoedelijk hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het moderne ‘Line Dance’. 

Geschiedenis

Ondanks de associatie met cowboy hoeden en cowboy boots heeft Line Dance dus oorspronkelijk weinig te maken met de ‘Country and Western’ scene. Het gaat zeker niet terug naar de tijd van de cowboy’s. Line Dance in zijn huidige vorm begon in de verenigde staten van Amerika ergens eind jaren zeventig tot begin jaren tachtig. De eerste Line Dances werden meer op Disco muziek uitgevoerd dan op Country muziek, de line dancers danste op alles wat gedraaid werd. Enkele dansen hadden hun oorsprong in het Country dansen, ‘The Cowboy Charleston’ zoals zijn naam doet vermoeden had zijn oorsprong in de Charleston dans en ‘The Barn Dance Mixer’ komt oorspronkelijk van de Paso Doble. De ‘Tush Push’, een van de populairste en bekendste dansen is oorspronkelijk geschreven om gedanst te worden op ‘Big Band’ muziek.

Song titel is dansnaam

De link met Country en Western werd in 1992 geforceerd door Billy Ray Cyrus met het lied ‘Achy Breaky Heart’. De dans op dit nummer werd gelijktijdig uitgebracht om de verkoop van de single te promoten, maar Line Dance op Country muziek werd kort daarna een groot succes. De trend om de song titel te gebruiken als dansnaam werd toen geboren, als voorbeeld niemand minder dan country zanger Alan Jackson, hij heeft hierdoor veel dansnamen op zijn naam staan. 

Wanneer Line Dance nu werkelijk begon is nog steeds moeilijk te zeggen, wel kunnen we vast stellen dat de oudste Line Dance die we kennen de ‘Tush Push’ uit 1980 een van de eerste Line Dances was in de huidige vorm waardoor we vast kunnen stellen dat 1980 aangewezen kan worden als datum waar het ooit begon. Ik hoor u al denken… maar er zijn oudere dansen, ja dat is zo. De oudere dansen die uitkwamen voor 1980 werden in de categorie ‘volks dansen’ gestopt, Line Dance is wel een vorm van volks dansen maar heeft zijn eigen identiteit verworven en wordt sinds 1980 als zodanig aangeduid.

Huidige vorm

Line Dance in zijn huidige vorm is op het Europese continent geïntroduceerd door onder andere soldaten uit de Verenigde Staten die hun passie voor Line Dance, Country dansen en Partner dansen met de plaatselijke bevolking deelde. De liefde voor Country muziek hielp het Line Dancen populairder te worden dan Country dansen of Partner dansen. De meeste Line Dancers dansen vandaag de dag alleen op Country muziek omdat dit populair is. In de oorspronkelijke geschiedenis van Line Dance wordt er op alle soorten muziek gedanst. Men danst op alle muziek zolang dat iemand hen maar een dans erop leert, het maakt niet uit wat voor muziek genre zoals Reggae, Jazz of de laatste Pop muziek. U roept het maar, als er een dans is die op de maat past zij zullen erop dansen.

Line Dance blijft populair omdat het een van de weinige dansvormen is waar je geen partner bij nodig hebt en omdat het makkelijk te leren is. Er gaat geen week voorbij waarbij er geen nieuw dansje uitgelest wordt.

Nederland

In de jaren tachtig van de twintigste eeuw kwam deze dansvorm pas in Nederland en heeft sinds dien steeds meer plaats tussen andere danssporten weten te veroveren. Bijna gelijkmatig wordt country muziek populairder en kennen we zelfs enkele grote country artiesten uit eigen land, denk hierbij onder andere aan artiesten als Ilse de Lange, Waylon, Ben Steneker, Pussy Cat, Desray, Dick van Altena, Music Road Pilots, Sandra Mooy en Laura van den Elzen.

De North-Hill Country Dancers, één van de eerste Line Dance clubs, zijn medio oktober 1986 gestart. Nadat Irma Schippers een Amerikaanse ‘demo’ op het ‘Gat van Palace’ te Noordwijk zag wilde zij hier meer bekendheid in Nederland aan geven en richtte de NHCD op. ‘North’ staat voor ‘Noord’ van Noordwijk waar de dansgroep is begonnen, ‘Hill’ staat voor ‘Hill’ van Hillegom waar in die tijd les werd gegeven. ‘NHCD’ staat voor North-Hill Country Dancers.

BRON: h2g2 en Line Dance Sidney