Home » Locaties » Stadsschouwburg Haarlem

Stadsschouwburg Haarlem

Kaart wordt geladen...

Adres
Wilsonsplein 23
Haarlem
Noord-Holland
Amsterdam
2011 VG
Nederland


De Stadsschouwburg Haarlem is een schouwburg aan het Wilsonsplein in de binnenstad van Haarlem. Op 30 september 1918 opende de Stadsschouwburg met een stuk van Frederik van Eeden dat hij speciaal voor de nieuwe Stadsschouwburg had geschreven: De Heks van Haarlem.

De directie van de in 1919 opgerichte Het Schouwtooneel van Ko van Dijk sr. had onderdak in de schouwburg, ook speelden ze er hun eerste stuk: Het wederzijds huwelijksbedrog van de Haarlemmer Pieter Langendijk. Ook Maskerade en Evenaar, de eerste en derde musicalproductie van Jos Brink en zijn partner Frank Sanders, gingen er in première. De bouwstijl van het gebouw was die van de neorenaissance, maar dan in de Hollandse variant. Kenmerken ervan waren onder andere trapgevels, speklagen, horizontale lijnen, blokken en kruiskozijnen. Het was gebouwd naar een ontwerp van J.A.G. van der Steur.

In 2003 sloot de schouwburg zijn deuren voor een renovatie. Tot de sluiting in 2003 was het een van de vijf oudste theaters van Nederland. Bij de heropening op 26 september 2008 door prinses Maxima[1], speelde het stuk Batte, een eigenwijze musical van Ad de Bont. Erick van Egeraat is de architect van de renovatie en uitbreiding. In de schouwburg heeft de schilderijencollectie ook weer een plaats gekregen. Het gebouw heeft nu een totale oppervlakte van 7.370 m².

Aankomende Evenementen

  • Geen evenementen op deze locatie