Home » Nederlandse Barbara Seelt is kampioen WK Line Dance

Nederlandse Barbara Seelt is kampioen WK Line Dance

Er zijn verschillende stijlen Line Dance en Nederland scoort daar goed in. Nederlandse Barbara Seelt is kampioen WK Line Dance 2015 geworden, wist u dat? De Nederlandse Line Dance Bond heeft een verslag van het avontuur van Barbara Seelt, Tommie Nijhuis, Tine van Oorschot, Anita Vooren, Sherry Lei, Roy Hoeben, Paul engeland en Kevin Dominicus mogen ontvangen. We wensen u veel lees plezier!


 

Barbara Seelt vertelt over het WK Line Dance in Engeland!

WDM-2Donderdag 13 augustus vertrokken we richting het Engelse Blackpool voor de wereldkampioenschappen line dance van de World Dance Masters bond. 8 Nederlanders (Anita Vooren, Tine van Oorschot, Tommie Nijhuis, Sherry Lei, Kevin Dominicus, Paul Engeland, Roy Hoeben en Barbara Seelt – waarvan 6 van mijn eigen dansschool ‘Barbara’s Dancers in Motion’) kwalificeerden zich afgelopen jaar onder andere in Frankrijk en Ierland om aan dit kampioenschap mee te mogen doen.
Wij hebben er het hele jaar naar uitgekeken en de trainingen waren dan ook al maanden aan de gang. Zoals altijd is dit wereldkampioenschap hét hoogte punt voor heel de line dance wereld.

De wedstrijd wordt georganiseerd vanuit een samengestelde Engelse organisatie voor wedstrijd Line Dance, social Line Dance en West Coast Swing. Onder leiding van Nicola Lafferty en Samuel James wordt dit grote 3-daagse evenement elk jaar in verschillende zalen in The Winter Gardens in Blackpool gehouden. Grote namen als Jo Thompson, Rachael McEnaney, Scott Blevins en Julia Wetzel mogen hier dan ook zeker niet ontbreken!

Nederlandse Barbara Seelt is kampioen WK Line Dance

WDM-3De wedstrijd vond plaats van vrijdag t/m zondag. Op donderdagavond is er altijd een grote social Line Dance avond om alvast in de stemming te komen. Ook genieten wij deze donderdag van Blackpool Beach met de benodigde attracties, leuke tentjes en de bekende Blackpool Tower. Ook als niet danser is hier dus genoeg te beleven!
De wedstrijd begint vrijdagochtend vroeg en mensen vanuit alle werelddelen halen hun rugnummer en inschrijvingsbewijs op. Van Zuid-Afrika tot Australië en van Azië tot alle uithoeken van Amerika; uit bijna alle continenten zijn er deelnemers aanwezig! Koppeldansen, team en solo style zijn onderdelen waarin je mee kan doen.

Per onderdeel zijn er verschillende leeftijdscategorieën en niveaus waarin je je kunt kwalificeren voor het WK. Op vrijdag en zaterdag zijn er voorrondes en team- en koppeldans finales. Alle solo style finales worden op zondag gedanst. (Wij Nederlanders zijn allemaal solo gekwalificeerd, Tine, Anita en Roy dansten daarnaast ook nog koppel). Er worden in alle categorieën verschillende stijlen uit de Latin en Ballroom gedanst, waaronder de Engelse Waltz, Jive en Chacha (met de bijbehorende mooie jurken!). Ook stijlen uit de HipHop zijn voor de jeugd verplichte onderdelen. Natuurlijk mogen de Two-Step, NightClub en Polka uit de country scene ook niet worden overgeslagen!

Er zijn verschillende kledingvoorschriften en er zijn regels over het dragen van een hoed en laarzen; jurken mogen als je stilstaat niet korter zijn dan 15 cm boven de knie en een blote buik wordt ook bestraft met een penalty. Dit zijn strengere dansregels in vergelijking met andere dansbonden, maar dit is ingesteld met de gedachten ‘het gaat om het dansen en de techniek, niet om de danskleding of je uiterlijk’. Het dragen van danslaarzen en een cowboyhoed voor de man is alleen verplicht als er gedanst wordt op country-muziek. Tegenwoordig is dat met de wedstrijden 50-50 en is het dus niet altijd verplicht. Echter wordt dit uit respect naar de Line Dance bond meestal alsnog gebruik gemaakt van de laarzen en hoeden, ook al is de muziek non-country. Alleen in de HipHop stijlen worden standaard de gympen aangetrokken.
Juryleden van top niveau lopen rond de vloer om alle dansers te kunnen beoordelen. 9 juryleden per keer beoordelen de dansers die 2:30 minuten per dans hun kunsten laten zien. Met voorrondes staan soms wel 40 solo deelnemers op de vloer, waarbij het zeker een lastige taak voor de jury moet zijn om dit te kunnen beoordelen. Namen als Shane McKeever, Roy Hadisubroto, Fred Whitehouse en Darren Bailey zijn ieder jaar weer aanwezig om de dansers te jureren en na afloop van de wedstrijd hun feedback te geven.

WDM-4 Nederlandse Barbara Seelt is kampioen WK Line Dance WDM-6

Vrijdag- en zaterdagavond vinden er altijd veel shows plaats waarin onder andere het CountryVive team een show geeft. Zij hebben meegedaan aan Brittisch Got Talent en hebben in de UK het Line Dancen weer terug op de kaart gezet. Met verschillende wereld kampioenen in één team laten ze elk WDM-7jaar weer een geweldige show zien! Ook laten Lee Easton en Fabienne Henshall hun West Coast Swing routine zien op vrijdag en begeleidt de Amerikaanse Ronnie Debenedetta Nicola Lafferty met een geweldige koppeldans show op zaterdag. Jo, Rachael, Fred en Roy ontbreken hier natuurlijk ook niet. De DJs laten nog een grappige show zien, maar ook de Rutgards (dansers tot en met 5 jaar) geven een geweldige show weg! Het publiek gaat uit haar dak bij de energie die deze guppies op de vloer lieten zien! Bijna een uur aan ‘oehs’, ‘aaas’ en staande ovaties later, wordt de zaterdagavondshow afgesloten met een geweldige show van alle AllStars (hoogste niveau) en juryleden. WAUW!

Op zondagavond na alle wedstrijden, shows en weinig slapen (om 5uur staat meestal de wekker om de haren op te steken, make-up te doen en warm te dansen), was het eindelijk tijd voor de prijsuitreiking! Wij Nederlanders mogen trots zijn op wat ons kikkerlandje op dit grote WK weer gepresteerd heeft! 4 wereldkampioenen en twee nieuwe AllStars zijn wij rijker! Hieronder vertelt ieder zn eigen ervaring:

Nederlandse Barbara Seelt is kampioen WK Line DanceBarbara Seelt

Super trots ben ik op al mijn leerlingen van Barbara’s Dancers in Motion en hun geweldige resultaten! Als coach en actieve danser was het een hectisch en stressvol weekend, maar zo geweldig!! Ikzelf ben wereldkampioen geworden in de zwaarste meiden categorie van 16 t/m 25 jaar. Met het behalen van deze titel heb ik genoeg punten behaald en werd ik bekroond tot AllStar (de hoogte categorie – en een titel die nooit meer van je afgenomen kan worden). Het was een geweldige ervaring om dit grote evenement te mogen winnen en ik kan niet wachten om volgend jaar in de AllStar categorie tegen de andere 4 actieve AllStar meiden te vechten voor de wereldtitel!!

WDM-9Tommie Nijhuis

Het WDM WK is een event waar ik altijd naar uitkijk! Het is super gezellig en altijd goed geregeld. Het is super leuk om altijd weer mijn vrienden uit Zuid-Afrika te zien! Ik ben wereldkampioen geworden in Advanced Open en heb nu het level AllStar gehaald.

 

 

WDM-10Tine van Oorschot

De wereldkampioenschappen van de World Dance Masters vinden plaats in het danswalhalla; de Wintergarden in Blackpool. Dit jaar voor het eerst meegedaan aan de Pro-Am competitie met mijn pro Roy Hadisubroto. Wat een feest om met zo’n geweldige danser in zo’n mooie ballroom te mogen dansen! Gelukkig heb ik hem niet teleurgesteld en eindigde als tweede met Gold & Gold with Honours! Jammer genoeg heb ik met solo’s de finale niet bereikt. Maar natuurlijk ben ik apetrots op onze wereld kampioenen qualifiing for AllStar: Barbara Seelt en Tommie Nijhuis

WDM-11Anita Vooren

Afgelopen augustus ben ik voor de 4e keer bij de World Dance Masters geweest. Dit was vanouds een onvergetelijk evenement en een gezellig weekend met vrienden van over de hele wereld. Zelf heb ik mee gedaan aan Solo Novice Open waar ik 4e ben geworden en Pro-Am Newcomer Open (koppeldansen) waar ik 2e ben geworden! De World Dance Masters is een geweldig Line Dance evenement die ik zeker volgend jaar niet wil missen, het is een aanrader voor iedereen of je nu wel of niet danst!!

 

WDM-12Sherry Lei

Wat een geweldige locatie met mooie danszalen, het voelt zo fijn als je daar op de dansvloer staat! Het publiek is altijd enthousiast, de sfeer is geweldig en iedereen is altijd zeer gemotiveerd en serieus bezig met dansen, je wilt dan zo graag winnen! Het weekend heeft een rijk programma met vele workshops en shows van beroepsdansers. Ik vind het gewoon TOP!

 

WDM-13Roy Hoeben

Ik kijk terug op een super weekend in Blackpool. Daar heb ik mijn eerste koppeldans wedstrijd met mijn Schotse danspartner gedanst (Stephanie Cardno) in de categorie Rising Stars. Wij zijn samen wereldkampioen geworden! Als solo danser heb ik de mannen divisie van de AllStar Open klasse voor de tweede keer op rij mogen winnen. Het was ook een eer om in de show met CountryVive te mogen dansen!

 

WDM-14Paul Engeland

Sinds 2006 ben ik een vaste deelnemer bij de WDM in Blackpool! In de loop der jaren is dit WK uitgegroeid tot een top evenement waar ik ieder jaar een gooi probeer te doen naar de titel. Jammer genoeg heb ik dit WK de finale niet behaald.

 

WDM-15Kevin Dominicus

Altijd een geweldig evenement waar ik graag naar toe ga. Ik ben zeer tevreden met mijn 3e plek in Advanced Open en hoop er volgend jaar ook weer bij te zijn!

 

 

 

Deze diashow vereist JavaScript.