Stoney verovert opnieuw Het Oude Wapen
Home » Stoney verovert opnieuw Het Oude Wapen

Stoney verovert opnieuw Het Oude Wapen

Blijham – Zaterdagavond 26 augustus 2017 was de aftrap van een nieuw country seizoen in Het Oude Wapen. Veel liefhebbers van het genre waren afgereisd om country band STONEY weer te horen/te zien en om te line dansen. Het werd een warm weerzien met deze country band uit de omgeving van Apeldoorn / Midden-Nederland.

Stoney verovert opnieuw Het Oude WapenStoney in het kort

Rond half negen nam Meindert Koning, gastheer van Het Oude Wapen, de microfoon ter hand en heette de aanwezigen van harte welkom bij de start van het nieuwe seizoen. Na wat huishoudelijke mededelingen en een korte vooruitblik op de agenda vroeg hij een warm applaus voor de band van de avond: STONEY.  De band bestaat uit de sologitaristen Jan en Peter, basgitarist Okkes, zangeres Janet, zang/slaggitarist Leo en op de drum Arend.

Eind 2014 besloten deze enthousiaste muzikanten een muzikaal country avontuur aan te gaan en richt-ten de band STONEY op. Na wat eerste schermutselingen achter de schermen had de band de eerste officiële tryout op 8 maart 2015. Het viel vanaf het eerste moment in goede aarde en sindsdien heeft de band al heel wat podia beklommen en al menig publiek een fijne avond bezorgd. De band heeft nog geen cd uit.

STONEY speelt luister- en line dans cover songs van o.a. The Mavericks, Elvis Presley, Ilse DeLange, The Eagles en Johnny Cash. Achter-grond van de bandleden is divers. Er komt wat uit het 60’s covercircuit, anderen hebben een muzikaal verleden in bands voor bruiloften en partijen. Het enige bandlid met country ervaring is de in Canada geboren, maar al geruime tijd in Nederland wonende zangeres Janet. Zij maakte o.a. deel uit van het country circuit uit de jaren 80 met bands als de Tumbleweeds en de noordelijke countryband Early Bird.

Stoney verovert opnieuw Het Oude Wapen

Iedereen kwam zaterdagavond in Het Oude Wapen aan zijn trekken. De eerste set opende STONEY met ’All you ever do is bring me down’ – The Mavericks en werd gevolgd door ‘Brown eyed girl’ – Van Morrison. Er werd door de band direct enthousiast gespeeld en gezongen. De vonk naar het publiek sprong dan ook vrijwel direct over. Vanaf het eerste moment was de dansvloer niet leeg en na elk lied was er van het luister- en danspubliek een warm applaus. Andere mooie muzikale momenten waren er met ‘Neon Moon’- Brooks & Dunn, ‘Blue Bayou’- Linda Ronstadt, ‘Two more bottles of wine’- Emmylou Harris en ‘That’s all right mama’- Elvis Presley. Country band STONEY brengt een gevarieerd repertoire.

Na een korte pauze volgden de tweede en derde set elkaar in rap tempo op en ook in die sets was er veel variatie en werd er veelvuldig solo lead gezongen door Janet en Leo, maar er waren ook mooie harmoniemomenten. Songs als ‘Calm over the storm’- The Common Linnets , ‘Let your flow’- The Bellamy Brothers, ‘Close up the honky tonk’- Dwan Sears en ‘Take it easy’- The Eagles vielen in de zaal en op de dansvloer in goede aarde. In de tweede set viel ook het nummer te horen waaraan de band zijn naam heeft ontleend. ‘Er waren door de bandleden al diverse namen bedacht, maar geen naam haalde meer dan twee stemmen’, aldus Leo.

Stoney’s verrassingen

Uiteindelijk kwam de titel van een lied van Lobo (ook bekend van ’Me and You and a dog named Boo’) naar voren en werd het STONEY. In de derde set vond ik nog twee mooie momenten die mij aangenaam verrasten. Het eerste moment was met het lied ’Cabellero’- Orchestra Mario Riccardi. Een mooi ‘tex-mex’ moment. Misschien moet de band dit meer gaan doen. De tweede verrassing kwam met de aankondiging van een Carter Family song. Op 2 augustus 1927 opgenomen in Bristol/Virginia voor het Victor label. We hebben het hier over één van de eerste officiële country recordings. AP Carter, zang, zijn vrouw Sara Dougherty op autoharp en schoonzus Maybelle Carter zang/gitaar – ‘Wildwood Flower’. Het was een heerlijk luistermoment.

Rond kwart over twaalf kwam er een eind aan de eerste country avond van het seizoen. Na een dankwoord van de gastheer en nog een heerlijke toegift ging iedereen tevreden naar huis met in de agenda rood omcirkelde data bij de volgende evenementen in het Oude Wapen.

©Marten van der Laan/Country Stew/Radio Compagnie
Foto’s Luuk Pijl