Home » The Music Road Pilots in Papenburg

The Music Road Pilots in Papenburg

Tags:

Weergaloos optreden van The Music Road Pilots samen met Sarah Jory in Papenburg bij de Burning Boots.

Even een klein voorafje. We kwamen net terug van een optreden van Kenny Rogers in de HMH in Amsterdam, toen mijn zus Fally belde of we nog even bij haar op de zaak langs wilden komen, want Hans Molenaar kwam deze vrijdag al naar Blijham om daar te overnachten voor hun optreden in papenburg op de zaterdag. Hij zou samen komen met Sarah Jory en haar man. Ok wij, Coby en ik gingen dus s ’avonds naar Blijham waar de gasten inmiddels waren gearriveerd en zaten samen met nog wat andere stam gasten rond de stamtafel in het café. Na ons te hebben voorgesteld aan Sarah en haar man en Hans even hartelijk te hebben begroet , bleek dat ze nog wat wilden eten. In mijn geval is dat dus geen probleem en er werden drie Chuck Eye steaks van bijna 400 gram pp geserveerd en hier werd dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

mrp-papenburg-2016-3Sarah Joy

Na een uurtje te hebben gebabbeld, kom je er achter dat, ondanks wat deze vrouw allemaal heeft gedaan in de muziekwereld, zij niet het minste greintje sterallures heeft. Sarah was 5 jaar toen ze voor het eerst steel leerde spelen. In 1978 op de leeftijd van 9 jaar werd ze ge support door de groep Poacher, die haar begeleide tijdens haar optreden op de BBC radio2. Na een auditie te hebben gedaan op aandrang van haar vader sloot ze zich aan bij de groep Colorado, waar ze 4 jaar heeft gespeeld, en tegelijkertijd haar schoolperiode afmaakte. De naam van de band veranderde dan ook in Sarah and the Colorado Country. Jory haar eerste album Sarahs Steel Line, die werd opgenomen met de band Poacher en uitgebracht door Crow Records toen ze 11 jaar oud was. Na de release van haar album werd ze gevraagd om te spelen op het Petersborough Festival of Music. Op haar dertiende speelde ze in Amerika op de steel Guitar Convention in St Louis samen met Buddy Emmons. Van 1984 tot 1992 speelde zij nog op 13 steel guitar conventies waar zij meerdere onderscheidingen in de wacht sleepte. Zij speelde destijds onder meer met Buddy Emmons, Lioyd Green, en Paul Franklin. Ook werkte ze samen met Ricky Skags, Porter Wagoner en Gene Watson In 1985 werd zij uitgeroepen tot The most promising new act, gevold door 9 jaar op rij te zijn verkozen tot de Europees country rock entertainer van het jaar.

 

In 1995,1976 en 1997 werd ze door de BCMA uitgeroepen tot Engelse Vrouwelijke Vocalist van het jaar. In 1988 richtte ze haar eigen professionele band op, waarmee ze speelde in het voorprogramma van Eric Clapton. Ook toerde zij onder andere met Glen Campbell. Ook speelde Jory met da Van Morrison band tussen 2006 en 2009, waar ze meerdere albums en live dvd opnam. Tussen 1980 en 2004 heeft Sarah 34 lp en dvd s uitgebracht, maar speelde ook op de albums van onder meer The Dean Brothers, Riem the Wolf en vele anderen. Ja dan is het toch wel een hele eer om met zo’n dame en haar man aan een tafel te mogen zitten en een hele avond leuk te kletsen. Twee fantastische mensen.

The Music Road Pilots

O ja waar ging het ook alweer over, het optreden van The MRP in papenburg. We hebben het voorrecht om de mensen van de MRP vaker hebben zien optreden in o.a Blijham, en ik mag wel stellen dat we een heel goede band met deze band (spreek je uit als bend) hebben opgebouwd. We gingen dan ook met een grote touringcar richting papenburg vanuit Blijham waar we om 19.00 uur vertrokken. Nu is het maar een half uurtje rijden vanuit Blijham naar papenburg waar we hartelijk werden opgevangen door Jetske Koster en haar man Wofgang, die deze avond op poten hebben gezet. Dit is een jaarlijkse traditie en meerdere Nederlandse bands gingen de MRP voor, o.a Texas Renegade (meerdere keren) en dcm6. De zaal was tot de laatste plaats uitverkocht en gevuld met 250 personen, en toch voldoende ruimte voor de line dansers. Nadat Jetske iedereen welkom had geheten( nou ja bijna iedereen, maar dat herstelde ze direct daarna) kon de band beginnen, Ondanks dat er nog geen soundcheck was gedaan gingen ze direct van stapel. Dit kan uiteraard alleen maar als je er een geluidsman hebt staan die weet van de hoed en de rand. Ja hoe kan het ook anders, Johan Koning uit Slochteren en Gerard Dekens voor het licht. De band begon met het nummer If Youre Going through Hell van Rodney Atkins. Binnen 2 minuten had Johan het podium geluid en het zaalgeluid op orde en kreeg Johan direct al een compliment van Sarah haar man die alle optredens met haar mee gaat, zelf drummer is geweest en een heel goed gehoor voor deze muziek soort heeft. This guy is good, fluisterde hij me even in mijn oor. En uit zijn mond klonk het dan ook gemeend.

Het volgende nummer die werd gespeeld was het nummer The one that got away. De dansvloer stond vanaf de eerste klanken meteen vol en het publiek stond met open monden te luisteren naar deze band, die door de aanwezigheid van Sarah naar een ongekende hoogte werd gebracht. Met het nummer Drunker Than me van Trent Tomlison, die gaat over een vrouw die nog erger bezopen was als hij.Music Road Pilots

Na een korte pauze, waarin cd’s en t shirts werden verkocht als warme broodjes en handtekeningen werden uitgedeeld ging het verder met de tweede set. Nu was het de beurt aan Vince Gils nummer One dance with you. Als tweede in de rij was Dont drink the water, Veel uptempo en country rock nummers afgewisseld met traditionele country. Onder andere Borrowed angel een nummer geschreven door Mel Street en vertolkt door meerdere country zangers oa Mell Tilles, George Jones. Maar ook Footloose, The devil went down to georgia en Southbound train werden gespeeld en gezongen door deze band. He is toch wel een voorrecht als je een zanger hebt als Danny Hendriks, en dat niet alleen maar ook Edu heeft een geweldige stem, en dan ook nog de donkerbruine stem van Peter van den Bos erbij. Met instrumentalisten als hans Molenaar op drums en het geweldige fidler spel van Peter en een lead gitarist van eenzame hoogte Albert Rumengan , die deze band in 2008 oprichte. Dit alles samen en dan ook nog een Sarah Yori met haar steel en gitaar spel en haar geweldige stem, ja dan kom je tot iets wat zijn weerga niet kent en is deze band dan ook terecht genomineerd door de dcma.

Na nog een korte pauze kwam de beurt aan de derde set die werd geopend met het nummer somebody like you. Niet allen covers maar ook eigen werk van hun laatst cd NashVegas passeerden de revu. De band bracht deze avond steeds verder naar zijn hoogtepunt en Sarah ging op haar knieën over het podium en bracht werkelijk iedereen in extase. Wat een Wife, echt niet normaal. Ik heb al veel steelers aan het werk gezien in zowel Europa als in de USA , maar wat dit mens uit zo’n eiersnijder weet te halen is echt ongelofelijk. Zij geeft een andere dimensie aan het woord steel guitar. Tegen twaalf uur klonken de laatste nummers van de band en met het nummer Fat Bottem Girls, kwam er een einde aan het officiële gedeelte en een staande ovatie viel hun dan ook terecht ten deel. Er volgde nog een toegift die gelijk werd aangevraagd door Jetske die de band en iedereen bedankte voor hun inzet. Toen dit nummer was afgelopen kwamen zij er niet onderuit om na de woorden ‘eine geth’ noch nog een nummer te doen en op veler verzoek werd er echt afgesloten met Footloose. En als je ziet hoeveel plezier deze mensen op het podium uitstralen, is het onmogelijk om geen plezier te hebben als je naar hun kijkt en luistert. Ook werd de boel aan elkaar gepraat door Peter van der Bos in een Duits van hoge kwaliteit. Inmiddels was de bus weer gearriveerd en keerden we tevreden naar Blijham. Waar Sarah, haar man , hans Molenaar, Danny en zijn vrouw reeds aanwezig waren om hier de nacht door te brengen. Na nog een paar afzakkertjes werd het bedje opgezocht en konden we allen terug kijken op een zeer geslaagde avond

Meindert Koning