VirtualDJ
Home » Tips & Trucks: Media player

Tips & Trucks: Media player

Eén van de eerste apparaten die een Line Dance instructeur dient te hebben is een laptop met een bibliotheek aan muziek daarop. De volgende stap bepalen hoe deze bibliotheek zich aan u presenteert door middel van de juiste media player. De juiste media player geeft u voldoende mogelijkheden zodat u informatie van elk MP3 bestand aan kan passen maar ook toe kan voegen. Daarnaast is het ook wel handig als we speellijsten aan kunnen maken, terug kunnen kijken in de geschiedenis (wat heb ik ook alweer afgespeeld de laatste keer?) en is er een goede zoekfunctie in de speler aanwezig? Enkele beschikbare media players zal hier omschreven en beoordeelt worden. De omschrijving en beoordelingen komen uit persoonlijke ervaring en zijn niet meer dan een leidraad voor u.

Windows Media PlayerWindows Media Player

Windows Media Player is een overzichtelijk gratis programma met de mogelijkheid om afspeellijsten te maken, deze verschijnen aan de linkerkant van het programma. Aan de rechterkant zien we onze bibliotheek met MP3 bestanden. In deze lijst met bestandsnamen kunnen we direct wijzigingen aanbrengen als dat nodig is. Zo kunt u de naam aanpassen of in een vrij veld de dansnaam vermelden. Een groot voordeel van deze speler is dat de wijzigingen die u aanbrengt in de gegevens van de MP3 ook daadwerkelijk in de eigenschappen van het bestand verwerkt worden. Zo zal deze informatie altijd beschikbaar zijn, zelfs als u het MP3 bestand op een USB stick meeneemt ergens anders heen.

Helaas vinden we geen afspeel geschiedenis en een soort van equalizer kan als invoegtoepassing optioneel geïnstalleerd worden. We moeten constateren dat de mogelijkheden hier enigszins beperkt zijn.

WinampWinamp

De gratis media speler Winamp kent iedereen wel. Deze speler was lang geleden (een aantal Windows versies terug) de favoriete speler van menig een. Winamp speelt bijna alle audio en video formaten af en heeft een ingebouwde equalizer. Wilt u een CD naar MP3 rippen geen probleem! Zelfs DVD’s kunnen naar MP4 geript worden. De mogelijkheden zijn te uitgebreid om hier te vermelden. Winamp is gratis te downloaden, probeer hem eens uit!

Winamp kan verder uitgebreid worden door de vele plug-ins die te downloaden zijn. Deze rijk uitgeruste media speler is mede door de vele plug-ins een van de favorieten.

iTunesiTunes

iTunes heeft niet voor niets een gevestigde naam. De slimme afspeellijsten en het gemak waarmee je de informatie velden kan hernoemen zijn nog niet geëvenaard. Toch zit daar ook een negatieve kant aan, alles wat je toevoegt aan informatie of elke slimme afspeellijst die je maakt gebeurd allemaal in iTunes en wanneer deze verloren gaat of je een nieuwe computer krijgt moet je de gehele bibliotheek veilig stellen en over plaatsen. De bibliotheek overzetten is niet onmogelijk maar vergt wel geduld en een goed stappenplan. Verder kan je standaard bijna alles wat een instructeur nodig heeft met deze speler. Afspeellijsten maken, het geluid optimaliseren door middel van de ingebouwde equalizer en een geweldige zoekfunctie voor de gehele bibliotheek of de lijst waarin u zich op dat moment bevindt. Wanneer deze speler u aanspreekt kunt u deze hier gratis downloaden: iTunes.

VirtualDJVirtual DJ

Tot slot een speler waarvan de basis versie voldoende mogelijkheden bied zelfs meer dan de andere spelers.  Een kleine kanttekening moet ik maken bij de meegeleverde equalizer welke niet zo prettig af te stemmen is als bij iTunes. Wat heeft VirtualDJ wel? VirtualDJ heeft een goede zoekfunctie, toegevoegde informatie aan het MP3 bestand kan optioneel in het bestand geschreven worden, geschiedenis wordt automatisch opgeslagen en misschien wel het sterkste punt: het aanpassen van de snelheid van een nummer met behoud van de toonsoort (originele geluid). Gebeurt het bij u ook regelmatig dat een nieuwe dans moeilijk opgepakt wordt door de snelheid van de muziek? Pas dan met dit programma de snelheid aan om de dans in de benen te krijgen en speel hem daarna op volle snelheid af.

VirtualDJ heeft voor een instructeur alle opties die je wenst gratis in de basis versie. Download het programma VirtualDJ.

 

Het aanpassen van de informatie van een MP3 bestand is aan bod gekomen maar wat nu als er een groot verschil in volume zit tussen uw MP3 bestanden? In het volgende artikel gaan we het hebben over het normaliseren van geluidsvolume bij MP3 bestanden.