Muziek volume
Home » Tips & Trucks: Muziek volume

Tips & Trucks: Muziek volume

een bekend tafereel, je loopt tussen het uit lessen van een dans heen en weer naar je laptop om de muziek volume knop bij te stellen. Er zit volume verschil tussen de MP3’s en je weet er geen raad mee…. irritant! Menig een weet waar ik het over heb en daarom hier een artikel in de categorie Tips & Trucks.

Muziek volumeMuziek volume

Over de jaren heen heeft u een rijke bibliotheek opgebouwd aan MP3’s en maakt daar regelmatig gebruik van bij het uitlessen van dansen. Helaas gebeurd het nog weleens door gebruik van verschillende technieken dat er een onderling verschil is tussen de MP3’s qua volume. Hierdoor moet u er altijd attent op zijn om de volumeknop op tijd bij te stellen voordat uw dansers met gehoorbeschadiging weer naar huis gaan 😉 Nu zijn er manieren om hier rekening mee te houden in spelers als iTunes zoals het volume per track instellen zodat u deze situatie kunt voorkomen, maar u wijzigt daarbij niet de MP3 zelf en blijft op de lange duur dus met het probleem zitten.

Aanpassen van MP3 

Om het volume niveau van uw MP3’s aan te kunnen passen bestaat er een geweldig programma genaamd MP3GAIN. Dit programma analyseert uw MP3 bestanden en past deze aan zodat ze allemaal een gelijk volume krijgen. In tegenstelling tot andere normaliseer programma’s zal uw MP3 volume niet vermindert worden door de pieken af te vlakken maar past dit programma een statistische analyse toe om erachter te komen hoe het volume over komt op het menselijk oor. De veranderingen die dit programma aanbrengt aan uw MP3 bestanden zijn verwaarloosbaar. Er zal geen kwaliteitsverlies optreden omdat het programma het bestand zelf wijzigt zonder decoderen en re-coderen.

MP3GAINProgramma downloaden

Voordat u MP3GAIN download willen we u wijzen op de mogelijkheid dat niet al uw bestanden uit MP3’s bestaan. Programma’s als iTunes bieden ook alternatieven bestandsindelingen voor MP3 in de vorm van AAC bestanden aan, hier is ook een oplossing voor in de vorm van een AACGAIN encoder. Dit is een toevoeging aan MP3GAIN welke u na het downloaden uit dient te pakken en de bestandsnaam te wijzigen naar “mp3gain.exe”. Daarna dient u dit bestand in de MP3GAIN installatie map te zetten, u kopieert dit bestand over de originele heen. Dit is alles wat u hoeft te doen om de volume van niet alleen MP3’s maar ook AAC-bestanden te normaliseren.

Het programma AACGAIN werkt niet bij DRM-encoded bestanden (welke u in de iTunes store gekocht heeft). Het zal wel normaal werken bij AAC-bestanden die uzelf gemaakt heeft.

 

Heeft uzelf Tips of Trucks die u wilt delen met uw collega instructeurs (m/v)? Stuur uw verhaal dan op naar de Nederlandse Line Dance Bond.