Home » Van Dyck Inc laat Het Oude Wapen dampen

Van Dyck Inc laat Het Oude Wapen dampen

Tags:

Blijham – Van Dyck Inc , een bijzonder goed geoliede band, waarbij één blik of teken voldoende is om te begrijpen wat er verlangt wordt. Dit elkaar direct begrijpen vertaalt zich op het toneel in een show, waarbij de nummers  elkaar vlot opvolgen en soms worden voorzien van wat broodnodige informatie. Die drive op de bühne straalt af naar de zaal.

Wanneer je naar de site van de band gaat, heb je het idee dat je iets verkeerds hebt gedaan. Een heerlijke oude bus verschijnt bovenaan de pagina. Even denk je dan aan het succesvolle trio Klub Drei. Nadere bestudering van de bus leert je al gauw dat het om een geheel andere bus gaat en nog belangrijker misschien dat om niet om drie, maar om zes muzikanten gaat. Het allerbelangrijkste verschil zit hem in de muziek. Geen ‘Volkstümliche Musik’ als bij Klub Drei, maar heerlijke, stevige, swingende, dampende blues van de bovenste plank. Een avond met Van Dyck Inc leert je dat er niet zomaar een band op de bühne staat.

Van Dyck Inc

Duits/Nederlands blues/americana band trakteert publiek op een heerlijke avondje.

Ruim dertig jaar geleden treffen een aantal blues muzikanten elkaar in een Bremer Blues-kneipe. Niemand kon toen bevroeden dat uit dit moment blues bands als ‘Backstreet Blues-band’ en ‘JJ & The Shuffle Kings’ zouden ontstaan. Uiteindelijk vonden een aantal van deze muzikanten van toen elkaar weer in Van Dyck Inc. De band  kent één Nederlandse muzikant en verder vijf Duitse. De leadzang en presentatie is van Jan Rietdijk, op (slide)gitaar hoor je de af en toe virtuoos spelende Werner ‘Willy’ Willms, op mondharmonica al net zo gaaf en af en toe heerlijke ‘duetten’ spelend met de (slide) gitarist, hoor je Axel RosenbaumDitmar Könkes lijkt achter de piano/het orgel te zijn geboren. Tot slot zorgt Dieter Winge op bas met Torsten ‘Tzibbit’ Bellstedt op drum voor de solide basis van Van Dyck Inc.

Repertoire

Het repertoire van de band bestaat uit songs van hun grote voorbeelden zoals Van Morrison, Ry Cooder, John Hiatt en Little Feat. Daarnaast worden er ook prachtige eigen nummers gespeeld, o.a. aangeleverd door Werner ‘Willy’ Willms. De heren hebben allen al een lange weg afgelegd, maar staan nog even enthousiast als in hun eerste jaren het publiek te vermaken. De samenwerking heeft twee cd’s opgeleverd. Het eerste album met als titel ‘Gimme Your Chan-ge’ uit 2012 is helaas niet meer te verkrijgen. De tweede kreeg als titel ‘Further on up the road’ en is nog volop verkrijgbaar. Zeker een aanrader voor de blues liefhebber.

Hoewel het grote publiek niet aanwezig was, hebben de mensen die wel naar Het Oude Wa-pen in Blijham waren gekomen een heerlijke blues avond. Ze onderstreepten dat aan het eind van de avond met een warm applaus en de band beloonde dat op hun beurt met een toegift.

Het zou mij niks verbazen wanneer we VanDyck Inc nog eens terugzien in Het Oude Wapen. Ik wens deze sympathieke band “Viel Erfolg auf Ihren Further on up the road’.

© Marten van der Laan, Country Stew/Radio Compagnie

Van Dyck Inc website