Home » Warm bad voor Gerard Bierman in bomvol Oude Wapen

Warm bad voor Gerard Bierman in bomvol Oude Wapen

Blijham – Tijdens het laatste optreden van The Country Club op 11 februari jongstleden in Het Oude Wapen werd het bericht over de cd presentatie van Gerard Bierman al aangekondigd. Een pracht van een billboardposter circuleerde de laatste tijd via de sociale media en deed zijn werk. Zondagmiddag 26 februari was het eindelijk zover en konden de country liefhebbers afreizen naar Het Oude Wapen aan de Hoofdweg in Blijham voor een middag met heerlijke country muziek in het vooruitzicht. En een prachtige middag zou het worden.

Gerard BiermanAl ruim voor één uur was de weer gezellig aangeklede grote zaal van Het Oude Wapen goed vol. En voordat het programma om twee uur begon, waren er al meerdere keren stoelen bijgezet om alle mensen een zitplaats te bieden. Niet alleen liefhebbers van de country muziek vonden een plekje in de zaal, maar ook Gerards familie, vrienden en collega’s uit binnen- en buitenland. De laatste dagen was hij toch wel wat zenuwachtig ‘Morgen om deze tijd in Het Oude Wapen in Blijham. Spannend allemaal en of ik nerveus ben? Mmmm. Ja, dat ben ik. Ik heb nu al zwaar de kriebels in mijn buik… pfff. Maar het gaat allemaal goed komen’. Voeg daarbij nog de spanning van een opkomende verkoudheid en je begrijpt waarom Gerard het allemaal wel erg spannend vond.

Om twee uur beklom spreekstalmeester van dienst Rob Giorgius het podium om het publiek namens Gerard en zijn vrouw Sylvia welkom te heten. Uiteraard werd het programma even doorgenomen en werd er opgemerkt dat menigeen aanwezig een aardige reis achter de rug had om getuige te kunnen zijn van de presentatie van de eerste cd van Gerard Bierman met als titel ‘For You’. Tot het laatste moment was het allemaal flink geheim gehouden en alleen een aantal intimi waren op de hoogte en hadden al een glimp gezien van Gerards eerste album. Rob nodigde na zijn inleiding Gerard uit om op het toneel te komen, opdat het feest van de release van ‘For You’ kon beginnen.

Gerard Bierman – For You

Gerard BiermanNatuurlijk had ook Gerard nog kort iets te zeggen. Hij hoopte dat het ‘vooral een gezellige middag zou worden’. Waar begin je de eerste set dan mee, zal hij ongetwijfeld gedacht hebben. Gerard is na wat omzwervingen en dergelijke door zijn huidige vrouw Sylvia aangespoord om voor zijn grote muzikale liefde te gaan…de country muziek. Dus blikte hij in zijn openingslied ‘terug op wat ooit was’. Het werd Alan Jacksons ‘Remember when’. Voor Gerard ongetwijfeld een emotioneel moment, maar ook voor de vaste bezoekers van Het Oude Wapen.

In december jl. nam The Texas Renegade, eens de house band van Het Oude Wapen, tijdens hun laatste en emotionele optreden afscheid van hun trouwe fans in Blijham. De band speelde namelijk op het eind van de avond o.a. ‘Remember when’ van Alan Jackson. Het tweede nummer van Gerards set werd het bekende ‘Help me make it through the night’ van Kris Kristofferson. Het nummer staat ook op het album van Gerard als track twee. Door het duo Nienke & John van het platenlabel Neo Music is de klassieker van een nieuw arrangement voorzien. Tijdens de rest van de set waren er nog een paar songs van het album ‘For You’ te horen, o.a. ’I can’t stop loving you’. Het album van Gerard opent met deze Don Gibson klassieker. Ook ‘You’re gonna miss me’ van Brooks & Dunn kwam voorbij. Een belangrijk moment tijdens de set had Gerard met een speciaal voor zijn vrouw Sylvia gezongen ‘She believes in me’ van Kenny Rogers.

Ben Steneker

Gerard BiermanTijdens de eerste set reikte Gerard ook de eerste cd uit. Ongetwijfeld heeft hij ook hier over nagedacht en gaf het eerste exemplaar van ‘For You’ aan de godfather van de Nederlandse country muziek Ben Steneker. Ben was er zeer verguld mee en sprak de volgende historische woorden ‘Ik heb al veel eerste cd’s mogen uitreiken, maar ik heb er in mijn zestig jarig artiestenbestaan nog nooit één mogen ontvangen’. Gerard sloot zijn set af met het door Dick van Altena geschreven lied ‘Little brown eyes’. Het lied staat als duet met Ben Steneker op het album ‘For You’. Op het album staan in totaal tien liedjes en is via Neo Music en Gerard zelf te verkrijgen. Met de titel van de plaat kun je twee kanten op, laat Gerard weten. De eerste uitleg zou kunnen zijn ‘voor het publiek/for you’ en de tweede uitleg en hieraan geeft hij waarschijnlijk de voorkeur, is een album voor zijn steun en toeverlaat, zijn vrouw Sylvia.

Gast optredens

Na een korte pauze was het tijd voor Ben en Carmen Steneker. Namens zijn vrouw Ineke, zijn doch-ter Carmen en zichzelf bood hij Gerard een cadeau aan. Vervolgens namen ze de zaal mee in een aantal heerlijke en bij het publiek bekende Steneker klassiekers. O.a. ‘Colorado’, ‘Home to Donegal’, een prachtige folk song waarvan Ben zei dat country en folk zoveel overeenkomsten hebben, ‘Never Ending Love’, ‘Hey Big Bird’, ‘The Mariachi’ en ‘My Dixie Darling’. Een heerlijk goed geolied vader/ dochter zangduo, waarbij met name de stem van Ben nog steeds tot de verbeelding spreekt en nog niets aan kracht heeft ingeboet. Voor het publiek hadden ze nog wel een aantal songs mogen doen. Ze onderstreepten hun wens aan het eind van de set met een dankbaar en warm applaus.

Gerard’s 2e set

Gerards tweede set werd gestart met Pat Greene’s ‘Wave on Wave’. Ik denk dat Gerard deze middag ook zo heeft beleefd.  ‘Golf na golf, zonder oponthoud, spoelde het spreekwoordelijke muzikale water van het toneel de zaal in, om vervolgens verpakt in een dankbaar applaus op het toneel terug te keren’. Andere songs tijdens deze set waren o.a. ‘Stand by me’ en ‘He stopped loving her today’ dat ook op het album ‘For You’ beluisterd kan worden. Tijdens deze set was er ook ruimte voor Gerards band met daarin Jos, Fred, Nienke en John. Ze speelden en zongen o.a. ‘Seven bridges road’, ‘All shook up’, ‘Sing me back home’ (speciaal voor de eigenaresse van Het Oude Wapen Fally Spit – Koning), ‘If tomorrow never comes’ (wederom een traanmoment voor de fans van The Texas Renegade) en ‘Sweet Lullaby’. De band had op verzoek van Gerards vrouw Sylvia ook nog een verrassing voor hem. In de zaal genoot hij samen met zijn Sylvia van ‘I wish you enough’.

After party

Geen cd release zonder een after party. Ook hier heeft Gerard ongetwijfeld over nagedacht. Diverse collega’s en vrienden uit de scene hadden gehoor gegeven aan zijn uitnodiging en waren afgereisd naar Blijham om getuige te zijn van dit voor Gerard zo belangrijke moment. Niet alleen waren ze ge-tuige van de release van zijn debuut album ‘For You’, maar namen er ook actief aan deel. Zo zong Shirley Ann o.a. ‘On a night like this’, liet Glenn van Haasse weten dankbaar te zijn voor zijn vriendschap met Gerard en bracht solo het lied ‘Miami’ en samen met Gerard zong hij ‘Murder on music row’.

Country zangeres Thilly Frank en Audrey Lee brachten samen de Loretta Lynn klassieker ‘The coalminer’s daughter’ en zelf zong Thilly Frank ‘16th Avenue’ van Lacy Jay Dalton’. Audrey Lee bracht nog de Dolly Parton song ‘Jolene’. Ook Claes van der Ster, in het Oude Wapen geen onbekende, beklom het toneel om solo het prachtige ‘Somebody’s Angel’ te zingen en met Gerard samen nam hij het publiek mee naar Texas in de klassieker ‘God bless Texas’ van Little Texas. Aan het eind van de after party werd het publiek nog getrakteerd op een heerlijke Alan Jackson medley. Samen met Martijn van der Kolk zong Gerard o.a. ‘Designated drinker’, Tall, tall trees (ja, de bomen groeiden tot in de hemel deze middag in Blijham), ‘Don’t rock the jukebox’ en ‘Chattahoochee’.

Het Oude Wapen

En zo kwam er rond de klok van zes uur een eind aan een prachtige middag. Natuurlijk waren er nog woorden van dank. Dank voor het publiek dat zo massaal naar Het Oude Wapen was gekomen. Volgens overigens niet bevestigde bronnen zo’n 170 personen. Dank voor Fally Spit – Koning, eigenaresse en uitbaatster van Het Oude Wapen en haar crew. Er was volgens Gerard maar één plaats waar hij zijn cd had kunnen presenteren: Het Oude Wapen in Blijham. ‘Bedankt Fally en crew voor de warmte en de verzorging’. Dank aan zijn collega’s, vrienden en familie. Spreekstalmeester Rob Giorgius werd bedankt voor zijn kundige leiding en natuurlijk, want zonder hadden ze deze middag niet gekund, licht en geluid van Johan Koning en Gerard Dekens. Veel van de mensen gingen met de cd ‘For You’ naar huis, anderen bleven nog even hangen om na te genieten of om een welverzorgde warme maaltijd te nuttigen. Allen hadden ze een warm gevoel rond zes uur.  

Van Gerard Bierman gaan we in de toekomst zeker nog meer horen. Het is nu aan de radiostations/ deejays om zijn album ‘For You’ de aandacht te geven die hij en zijn cd verdienen. Gerard, ik wens je veel succes en graag tot een volgende release.

© Marten van der Laan, Country Stew/Radio Compagnie
Foto’s door Gerrit Willems
Video door Luuk Pijl