Home » Welke dans is ‘hot’ en wat dansen andere clubs?

Welke dans is ‘hot’ en wat dansen andere clubs?

De vraag ‘wat dansen andere clubs?’ is een veel gestelde vraag bij vele instructeurs, DJ’s en Line Dance schoolhouders. Er zijn dan ook over de loop der jaren veel initiatieven ontstaan die hierop inspelen. De ene werkt wat beter dan de andere maar het succes van al deze initiatieven is afhankelijk van de hoeveelheid inzenders en de frequentie van inzendingen. Zo zijn er bijvoorbeeld mailgroepen ontstaan waarin verschillende clubs elkaar op de hoogte houden van hun nieuwe en herhaalde dansen. Goede initiatieven maar op kleine schaal waardoor er een grote druk qua verwachtingen ontstaat naar de inzenders. Om deze verwachtingen en dus de druk op de inzenders te verlagen zal hier aan schaal vergroting gedacht moeten worden. Hoe groter de groep des te minder de groep afhankelijk is van de inzenders waardoor de verwachtingen per inzender minder zijn.

Teaching Survey

scdf teaching surveyOm een duidelijk antwoord te krijgen op de vraag “Welke dans ‘hot’ is en wat dansen andere clubs?” heeft Stichting Country Dance Foundation sinds 2015 een geweldig hulpmiddel genaamd “Teaching Survey” ter beschikking gesteld. Het doel van de Teaching Survey is om een actueel overzicht te hebben van de dansen die worden uitgelest bij de verschillende dansgroepen. Daarmee wordt het een stuk gemakkelijker om dansgroepen op elkaar te laten aansluiten waardoor meer mensen kunnen mee dansen tijdens de vrije dansavonden. Want wat is er nu mooier dan een volle dansvloer!?

Het invulformulier

Het invulformulier van SCDF is duidelijk en overzichtelijk. De verwachting van SCDF naar de inzenders toe is niet groot. SCDF verzoekt u alléén de nieuwe dans(en) aan te geven, u bent dus zo klaar… het is een kleine moeite. Op het formulier dient u uw naam en mailadres in te vullen, vervolgens kiest u uw club uit wanneer u eerder ingezonden heeft. scdf teaching survey formBent u hier voor het eerst dan kunt u onderaan het formulier uw clubnaam en locatie vermelden. Dan komen we bij de 10 keuze velden waar u de nieuwe dans kunt kiezen welke u uitgelest heeft. Mocht uw dans er niet tussen staan dan kunt u onder de keuzes in het vrije invoerveld uw dans toevoegen. Heeft u dit allemaal gedaan dan klikt u op de knop “verzenden” en dat is alles.

Overzichten

Meer dan tachtig clubs sturen met regelmaat hun nieuwe dansen in en dat geeft al een aardig overzicht. In de overzichten kunt u kiezen uit een bepaalde maand of een totaal van de laatste drie maanden. Wanneer u uw keuze gemaakt heeft ziet u een duidelijk overzicht van kolommen in de maandweergave met daarin voldoende informatie zoals:

 • Titel dans / choreograaf
 • Artiest / titel song
 • Type dans per kolom
  • W = workshopdans
  • C = country muziek of verwant genre
  • N = ‘non-country’ dus andere muzieksoort
  • P = partnerdans
  • DA = Danssheet aanwezig in de bibliotheek van SCDF
  • VA = Videolink aanwezig in de bibliotheek van SCDF
 • Gegevens van inzender per kolom
  • Provincie
  • Naam club

SCDF maand overzicht

Bekijkt u het totaal overzicht van de laatste drie maanden dan is het overzicht terug gebracht naar de titel van de dans, choreograaf, artiest, song, type dans en totaal aantal inzendingen. De toppers staan bovenaan in het overzicht van de afgelopen drie maanden. Wanneer een jaar afgesloten wordt verzorgt SCDF een jaaroverzicht en daarnaast ook een tussenstand van het jaar waarin we dansen.

Conclusie

Door dit initiatief van SCDF en de inzending van veel instructeurs hebben we een geweldige bron van informatie erbij. Door de grote schaal waarop de Teaching Survey gebruikt wordt ontstaat er een duidelijk overzicht van nieuwe dansen. Door de enorme inzet van de vrijwilligers van SCDF heeft u een actueel overzicht welke wekelijks bijgewerkt wordt!

De oproep van SCDF aan alle clubs om hieraan mee te doen wil ook de Nederlandse Line Dance Bond onder de aandacht brengen. Ondanks het grote aantal inzenders die al meedoen zijn er nog regio’s die niet sterk vertegenwoordigd zijn. Hierbij denken we in het bijzonder aan provincie Zeeland en Drenthe.

Kijk nu op de pagina van Teaching Survey hoe het werkt…
vermoedelijk behoort u binnenkort ook tot een van de vaste inzenders!

* Als service naar u en SCDF toe heeft de NLDB de Teaching Survey ook opgenomen op de website onder weblinks.