Home » Western Experience biedt voor elk wat wils

Western Experience biedt voor elk wat wils

Komend weekeinde vindt in de Brabanthallen in Den Bosch de 21e editie van de Western Experience plaats. Met een vol programma met muziek, paarden en line dancen biedt dit grootste en gezelligste allround Country & Western festival voor elk wat wils. Bezoekers van jong tot oud zullen zich kunnen vermaken rond het thema ‘western’: live countrymuziek, Western riding (paarden), Indiaanse PowWow dansen, line dancen, American wheels (auto’s en trucks) en met de grootste western markt van Europa met meer dan 80 stands voor originele Country & Western kleding, kunst, muziek, meubelen en accessoires is er ook voldoende rond te snuffelen tussen alle optredens door.

Openingstijden

  • Zaterdag 23 januari 2016: 10:00 – 21:00 uur
  • Zondag 24 januari 2016: 10:00 – 18:00 uur

Voor actuele informatie over het programma, de line-up van artiesten en het bestellen van gunstig geprijsde toegangskaarten in de voorverkoop kijk op www.westernexperience.com.

Muziek

In de Langstraat Hal van de Brabanthallen vindt de ware Country & Western muziekliefhebber de Main Stage, die ter nagedachtenis aan de in 2013 overleden initiator van de Western Experience Bob de Jong is omgedoopt tot ‘Bob’s Stage’. Bands als de Music Road Pilots, Terry White Band, Pinchitos Caliente, Henry Smith Band, Smokey and the Bandits, Music Road Pilots, Country Café en de Indian Summer Countryband treden hier op.

logoPinchitos Caliente, de veel besproken Nederlandse Tex-Mex sensatie, timmert weer flink aan de weg en geniet nog steeds de volle aandacht van media en publiek. De band met hun aanstekelijke Tex-Mex Muziek, die 13 jaar geleden werd opgericht door de Spaanse Bandleider Gerardo Romero Butron is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Europese muziekscene. Zelfs de Tex-Mex King en legende Flaco Jimenez is zeer onder de indruk van de band: “…..the best Tex-Mex band in Europe” zei hij tijdens een optreden in Roggel.

smokey and the banditsTraditionele honky tonk en West Coast Bakersfield Sound wordt vertolkt door Smokey and the Bandits. Zij staan op zaterdag op het hoofdpodium. De band bestaat uit muzikanten die allemaal hun individuele stempel al hebben gedrukt op rockabilly, hillbilly, straight country en honky tonk country! Americana in de puurste vorm! Zij willen echt traditionele honky tonk muziek brengen met een eigen geluid! Naast songcovers van George Jones, Buck Owens, Johnny Paycheck en Waylon Jennings brengen zij ook zelfgeschreven repertoire die door de diepe teksten een brede kijk biedt op country en Americana.

Henry Smith BandEen zeer geliefde band op het Western Experience podium is de Britse Henry Smith Band met een flink aantal fans op dit continent! Henry Smith is één van de meest invloedrijke Country Zangers in de UK. De band is BCMA Band of the Year geweest in 2010 en Henry zelf Entertainer of the Year in 2010, 2011, 2012 en 2013 en kreeg in 2014 The Peoples Choice Award. Hij is een energieke showman en is een graag geziene gast op festivals en in clubs.

MRP guitarNa de release van hun album ‘When She Gets Close To Me’ in 2010 scoorde Music Road Pilots meteen al flink. Veel spectaculaire shows in Europa zorgde voor grote bekendheid. MRP speelde op de meest populaire podia en festivals in verschillende landen. In vijf jaar tijd heeft Music Road Pilots zich gevestigd als één van Europa’s beste en meest succesvolle Americana en Modern Country acts. Ze hebben o.a. het podium gedeeld met o.a. Dwight Yoakam, LeAnn Rimes, Charlie McCoy, Darryl Worley, Connie Smith, Bobby Flores, Billy Yates, Danni Leigh, Aaron Watson, Will Banister en ZZ Top. De European ‘NashVegas’ Tour 2016 van MRP zal starten op de Western Experience op zaterdag 23 januari!

Paardensport

WESTERN EXPERIENCE 2016 Western riding - barrel raceDe Baroniehal van de Brabanthallen wordt tijdens de Western Experience omgetoverd tot het centrum van alle paardenactiviteiten. Naast de western riding onderdelen als western trail, barrel race, pole bending en western horsemanship, vindt men hier op beide dagen demonstraties van Kodde Kudde (schapen drijven), spectaculaire demonstraties door Brabantse trekpaarden (2 ton trekkracht) en een demonstratie van de Spaanse veedrijvers Doma Vaqera.

De competitieve western riding onderdelen trekken mede dank zij de goed gevulde prijzenpot een internationale keur aan topruiters. Uit België komen onder meer Martine De Nys en Igor Gastmans, uit Duitsland komt Nadine Seelmeyer en Nederland is vertegenwoordigd door onder meer Aline de Jong, Sarah de Weerd en Karin van Bekkum. Zo’n 8 Europese kampioenen en zeker 10 Nederlandse kampioenen maken hun opwachting tijdens deze spectaculaire en populaire vorm van de paardensport.

Line dancen

WESTERN EXPERIENCE 2016 Line dancingVoor de talrijke line dance fans biedt de Westen Experience volop de gelegenheid om te kijken of om zelf mee te doen. Behalve in de ‘paardenhal’ zijn er overal line dancers te vinden! De Peelhal is vooral ‘dance & sing’ met onder meer live optredens van Shirley Ann , Jaimy Taylor, Kris Robyan en Martijn van der Kolk. In de Van Gogh Zaal komt het ‘Modern Country Café’ voor de moderne versie van het line dancen op muziek van DJ Fer. Onder de noemer ’Natives & Culture’ worden in de Diezehal optredens verzorgd door DJ Dan, de Native American show en door Barbara’s dancers in Motion.

Line dancen wordt traditioneel op countrymuziek gedanst. Veel dansers passen ook hun kledingstijl aan en dossen zich uit als volleerde cowboys en cowgirls (de western stijl). Dit jaar hebben biedt de Western Experience een aantal demo’s en workshops door Ria Vos.

Er worden ook demo’s en een workshop gegeven door 2 COUNTRY uit Nieuw Schoonebeek. Zij zijn een dansgroep die erg veel aan Catalan Style dansen doet en bestaat uit Nederlandse en Duitse dansers. Catalaans dansen is veel eenerverender dan ‘gewoon’ line dancen: de combinaties in passen zijn net even anders met wat meer sprongen, kicks en stomps. Er zitten ongelofelijk veel moeilijke en snelle dansen tussen. De power en snelheid zijn verslavend. De muziek is altijd puur country.

DWDM-8it jaar verzorgen Barbara’s Dancers in Motion op de Western Experience verschillende optredens. Dit is een speciaal selectie team die speciale demo’s en shows verzorgt op wedstrijden, dansfeesten en andere evenementen. Barbara heeft haar eigen dansschool in Amsterdam. Haar dansschool staat vooral in het teken van wedstrijd line dance, maar ook worden sociaal line dance, hiphop en west coast swing lessen door Barbara gegeven. Barbara is pas 22 jaar en heeft vele nationale en internationale kampioenschappen gewonnen, waaronder 8 World Ranking titels en 3 wereldtitels. Drie jaar geleden werd zij bekroond tot Superstar, de hoogste categorie binnen het line dancen. Na haar overwinning op de wereldkampioenschappen dit jaar is ze tevens bekroond tot Allstar.

 

Modern Linedance Café’

De Funky vloer is terug onder noemer ‘Modern Linedance Café’! In de loop der tijd is het line dancen op moderne muziek ook heel erg populair geworden. Bob de Jong paste indertijd al de dansvloeren van de Western Experience aan, zodat ook de moderne line dancers de evenementen konden blijven bezoeken. De noemer Modern Linedance Café wil niet zeggen dat er alleen maar disco muziek wordt gedraaid. Het zal een gemixte vloer worden, waar alle dansstijlen de revue zullen passeren. Er zal zeker ook wel country worden gedraaid, maar voor 90% zal het modern zijn. Te denken valt aan cha-cha, funky, rock, Iers, hiphop, en nog veel meer! Ondanks het feit dat de Western Experience vooral een ‘country & western’ evenement is, worden de moderne line dancers absoluut niet vergeten. Esmeralda van de Pol verzorgt het programma van het Café.