Home » Wim Pols

Wim Pols

Tags:

Wim Pols (1954) is zo’n 35 jaar actief als zanger, gitarist en songwriter. Muziek heeft een centrale plaats in Wims leven. Toen hij ongeveer 14 jaar was kocht hij met bonzend hart zijn eerste gitaar: een tweede-hands Spaanse gitaar, die een paar tientjes kostte. Een vriend op de Mulo leerde hem wat akkoorden en samen gingen ze nummers spelen van gitaargroepen als The Shadows en The Ventures. Spoedig kwam de eerste elektrische gitaar, die via een snoer met bananenstekkertjes in de pick-up aansluiting van een ouderwetse buizenradio werd aangesloten.

Hij speelde aanvankelijk in popbandjes en trad op als solist met luisterliedjes. In 1973 was hij een van de oprichters van Calyx, een countryband die in de jaren 70 uitgroeide tot een van de bekendste groepen in dit genre in Nederland. De groep won twee maal de Zilveren Gitaar tijdens een destijds fameus internationaal countryconcours in Uden, maakte diverse platen en deed vele radio-optredens voor verschillende omroepen.

Grand Ole Opry

Aan het begin van de jaren tachtig begon Wim, naast zijn werk met Calyx, met het zingen van gospelsongs. Hij maakte enkele albums met gospelrepertoire en trad op als solist. Toen Calyx in 1986 stopte, was Wim een van de initiatiefnemers van de christian countrygroep The Country Trail Band. Met deze band treedt hij overal op in het land, zowel in kerken als op countryevenementen. Met deze groep heeft hij vele CD’s en ook enkele DVD’s opgenomen en tournees gemaakt naar verschillende landen. Een hoogtepunten daarbij was een optreden op de Grand Ole Opry in Nashville tijdens een Amerikaanse toernee.

Outbound

Van 1996 tot 1999 maakte Wim Pols deel uit van het vocale kwartet Outbound, dat in 1996, 1997 en 1998 door de leden van de Dutch Country Music Association en de lezers van het blad Country Gazette werd gekozen tot christian country act van het jaar.

Ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als artiest, maakte Wim in 1998 een kerst CD, die genomineerd werd voor Dutch Country Album van het jaar. Voor die CD kwam de groep Calyx weer bij elkaar en de hernieuwde samenwerking beviel zo goed, dat de band af en toe bleef optreden. In 2013 is Calyx overgegaan in de Senior String Band.

Wim Pols heeft in totaal aan meer dan 40 platenproducties meegewerkt. Daarnaast was hij als producer en of/schrijver betrokken bij vele CD’s van andere artiesten. In 2002 is Wim gekozen tot lid van de Dutch Country Music Hall of Fame voor zijn verdiensten voor de countrymuziek in Nederland.

Awards

Wim heeft driemaal een Dutch Country Music Award gewonnen als schrijver van de song van het jaar. Met de band Calyx won hij in 2007 de award voor Show/Concert van het jaar voor de theatershow The History of Country Music. De dubbel CD die van deze productie uitkwam, werd in 2008 onderscheiden met de award voor CD van het jaar. Tevens werd Wim in dat jaar gekozen tot countryzanger van het jaar. In 2013 kreeg Wim de Zilveren Duif Oeuvre prijs voor zijn jarenlange verdiensten voor de Nederlandse gospelmuziek.

Nu ruim 40 jaar nadat Wim zijn eerste gitaar kocht heeft hij een lange muzikale weg afgelegd. Een muzikale opleiding heeft hij nooit gevolgd. Hij leerde in de praktijk door samenwerking met vele andere muzikanten, zangers, producers en technici. “Dat leerproces gaat nog steeds door”, zegt Wim. “Je raakt nooit uitgeleerd.”